Ministar pravde Republike Turske u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Ministar pravde Republike Turske u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Visoka pravosudna delegacije Republike Turske, predvođena ministrom pravde Republike Turske g. Jilmazom Tunčem (Yilmaz Tunç), dana 20.4.2024. godine posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku.

Gostima su dobrodošlicu u najstariju kulturnu instituciju u Bosni i Hercegovini iskazali direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Dženan Handžić i uposlenik na Odjeljenju specijalnih zbirki, mr. Hamza Kurtanović.

Nakon kratkog upoznavanja sa historijom Gazi Husrev-begovih vakufā sa posebnim osvrtom na vakuf Biblioteke i Medrese, ministar Tunč i članovi izaslanstva posjetili su Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje su izloženi neki od najvrijednijih rukopisa, štampanih knjiga i dokumenata koje Biblioteka stoljećima brižljivo čuva.

Posebno zanimanje gostiju privukla je projekcija kratkog dokumentarnog filma „The Love of Books: The Brave Librarians of Sarajevo“, kroz koji su se upoznali sa naporima hrabrih zaposlenika biblioteke da sačuvaju bibliotečko blago u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.