Muhammed, a.s. kao paradigma savršenog odgajatelja

Muhammed, a.s. kao paradigma savršenog odgajatelja

Dr. hfz. Halil Mehtić:
Poslaničke metode odgoja rezultirale su neponovljivim odgojnim preobražajem

”Muhammed, a.s., kao paradigma savršenog odgajatelja”, tema je drugog predavanja o Poslaniku a.s., koje je prof. dr. hfz. Halil Mehtić održao u utorak 28. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku ”Selam, ya Resulallah”.

Dr. Mehtić je u svom predavanju iznio nekoliko temeljnih metoda poslaničkog odgoja, na osnovu kojih je Muhammed a.s. zadobio epitet odgajatelja najvišeg ranga u povijesti i zbog čega je nužno da proučimo na kojim osnovama je Muhammed a.s. uspio realizirati taj neponovljiv odgojni preobražaj.

Prema riječima dr. Mehtića, svi vjerovjesnici su bili u ulozi odgajatelja, kako bi približavajući ljude božanskim zakonima, kroz koje se manifestira Njegova volja, humanizirali pojedinca i zajednice.

-Odgojiti čovjeka za vršenje tih Božijih zakona, prilagođenih ljudskoj naravi i ljudskim međuodnosima, treba biti cilj svakog odgoja, ma kako ga se shvaćalo i ostvarivalo. Ali odgajati čovjeka na principima tih božanskih normi, nije ni malo jednostavan i lahak posao – naveo je dr. Mehtić koji smatra da progres nauke, bez obzira kako velik i spektakularan bio, ne može učiniti suvišnim i nepotpunim moral i religiju.

Kada je u pitanju nemoć današnjih odgajatelja, dekan IPF-a u Zenici smatra odgoj nemogućim i beskorisnim ako se u tom procesu ne gleda na Boga kao Tvorca čovjeka i našeg cijelog svijeta. – Duhovni odgoj nije stvar dobre volje i zabave koja se može preskočiti, već je to osnova života koji vjera zahtjeva i kojim je zadovoljna. Od moralnosti pojedinca i zajednice ovisi njihova budućnost jer jak moral je vječna garancija svake civilizacije, dok je moralna posrnulost, uzrok njenog sunovrata i propasti – kazao je dr. Mehtić pored ostalog.

Svi oni koji se odvaže baviti delikatnim poslom odgoja, trebalo bi da se osvrnu na metode poslaničkog odgoja. On je svojim izvanrednim principijelnim programom, uspio zapuštene i neprosvjećene Arape transformirati u generaciju koja se svojim moralnim vrijednostima vinula do tih visina, da ju je Svevišnji u Kur’anu nazvao ”najboljom generacijom koja se ikada pojavila” – istakao je dr. Mehtić.

Milost, blagost i sklonost praštanju su same neke od osobina savršenog odgajatelja, Muhammeda a.s., koje je dr. Mehtić naveo spomenuvši sjajne i inspirativne primjere iz njegovog života i odnosa kako prema muslimanima tako i prema drugima.

– Rad na planu odgoja je rad na pridobijanju ljudskih srca. Rezultati u tom poslu mogući su samo ako se odgajatelj srčano i sa puno ljubavi preda toj časnoj misiji – naglasio je hfz. Mehtić poručivši kako je Muhammed a.s. bio primjer blagosti u komuniciranju s drugim ljudima, te da je plod te blagosti njegova sklonost ka praštanju, čak i onda kada je bio u prilici da kazni.

Islam je misija dobra, mira i ljubavi prema svim ljudima. Zalagati se za mir, opće dobro i djelovati na krilima ljubavi, znak je potpunog vjerovanja. Stoga bi musliman trebao da se odnosi prema svima s neskrivenom ljubavi i raznolikim oblicima dobročinstva – zaključio je prof. dr. hfz. Halil Mehtić kojem je glavni imam na kraju uručio zahvalnicu i prigodan poklon.

Drugo predavanje o Muhammedu a.s. pratio je veliki broj posjetilaca a prelijepu večer u Gazi Husrev-begovoj biblioteci dodatno su uljepšali članovi hora ”Gazi Husrev-begove medrese” iz Sarajeva.