Održan kolokvij „100 godina od rođenja Abdurahman-ef- Hukića“

Održan kolokvij „100 godina od rođenja Abdurahman-ef- Hukića“

U srijedu, 8.9.2021. godine,  Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Gazi Husrev-begova Biblioteka u Sarajevu, a pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, organizovali su kolokvij povodom 100 godina od rođenja Abdurahman-ef. Hukića.

Kolokvij je organiziran kao prvi događaj u okviru novog projekta „Tezkiretnama“, kojeg je Islamska zajednica u BiH odnedavno pokrenula a koji u suštini  predstavlja dokument čiji je cilj razvijanje strategije institucionalnog pamćenja, odnosno memorije ili sjećanja na značajne ličnosti zaslužne za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u BiH.

O životu, ličnosti, radu i intelektualnom doprinosu Abdurahman-ef. Hukića, alima, spisatelja i jednog od značajnijih dužnosnika Islamske zajednice u BiH, govorili su: direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, mr. Muharem Omerdić i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić. Osim njih, prisutnima su se obratili i dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje i kulturu Rijaseta IZ u BiH i član komisije za izradu projekta Tezkiretnama, kao i dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i idejni kreator Tezkiretname. Moderator Kolokvija je bila Šahsena Đulović, saradnica sa odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke.

Učesnici kolokvija su istakli važne činjenice iz života Abdurahman ef. Hukića, predstavivši njegovu zanimljivu i inspirativnu biografiju, informacije i sjećanja na njegov angažman i rad u organima Islamske zajednice, kao i bibliografiju njegovih autorskih, koautorskih i prevodilačkih djela i radova.

Istakli su da je Abdurahman ef. Hukić bio svestrana ličnost, dugogodišnji i istaknuti funkcioner Islamske zajednice, učenjak, autor i prevoditelj velikog broja djela i radova, poliglota i čovjek koji svojim djelima zaslužuje da se stogodišnjica njegovog rođenja dostojno obilježi, i da se mlađim generacijama prenese u amanet sjećanje na takve ljude, koji su svojim životom, svojim perom, svojim radom, dali doprinos i obilježili vrijeme u kojem su živjeli.

Kolokviju su, pored ostalih gostiju, prisustvovali i članovi porodice Abdurahman ef. Hukića, te njegovi saradnici, poznavaoci i poštivaoci njegove ličnosti i djela.