Počele su prijave za stipendije Turska 2023

Počele su prijave za stipendije Turska 2023

Počele su prijave za 2023. godinu za stipendije u Turskoj, koje uspješnim međunarodnim studentima iz cijelog svijeta nude mogućnost studiranja na uglednim univerzitetima u Turskoj uz sveobuhvatnu stipendiju.

Stipendije Turske, koje koordinira YTB (Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske) je zvanični turski međunarodni program stipendiranja studenata. Prijave za Türkiye stipendije, koji je najsveobuhvatniji program stipendiranja na svijetu i koji studentima iz cijelog svijeta nudi mogućnost studiranja na najuglednijim univerzitetima Turske, trajat će do 20. februara 2023. godine. Prijave će biti otvorene studente iz svih zemalja svijeta, koji žele da se prijave na dodiplomski, postdiplomski i doktorski program studija.

Prijave za stipendije „Türkiye 2023“ primaju se online na https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/ i potpuno su besplatne.

Najsveobuhvatniji svjetski program stipendiranja

Turske stipendije, koje se ističu svojim širokim spektrom mogućnosti za međunarodne studente, primaju rekordan broj aplikacija svake godine. Program stipendiranja, koji je 2022. godine primio 165 hiljada prijava iz više od 170 zemalja, također pruža veću kvotu uspješnim studentima u odnosu na druge programe.

Program stipendija Türkiye kandidatima koji budu odobreni obezbjeđuje;

  • Pravo na prijavu na univerzitet i odsjek,
  • Mjesečni džeparac varira u ovisnosti od nivoa studija,
  • Univerzitetska školarina,
  • Opšte zdravstveno osiguranje,
  • Smještaj u domu ili pokrivanje troška u drugoj vrsti smještaja,
  • Jednokratna povratna avionska karta,
  • Besplatni stručni i kulturni programi

i iz navedenih razloga je najsveobuhvatniji program stipendiranja na svijetu.

Pravo prijave na univerzitet i odsjek

Ukoliko osvoje stipendiju, kandidati se direktno registruju u jednu od odabranih opcija,  koje su birali među univerzitetima i programima koji im se nude tokom prijave.

Kandidatima se nude najbolji turski univerziteti kao što su Bilkent, Koç, Boğaziçi, ODTÜ-METU, Ibn Haldun, Ankara, Istanbul, ITU, Hacettepe i širok spektar fakulteta od medicine do ekonomije, od genetike do arhitekture, od inžinjerstva do nauka komunikacije.