Porodični dan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Porodični dan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u subotu, 17.2.2024. godine organiziran je Porodični dan za uposlenike i članove njihovih porodica, odnosno djecu.

30 djece, uzrasta od 3 do 12 godina, je sa svojim roditeljima, odnosno uposlenicima Biblioteke, obišlo muzej, depo knjiga, Odjel za konzervaciju i restauraciju, čitaonicu i druga odjeljenja.

Na taj način djeca su se bliže upoznala sa djelatnostima Biblioteke i njenim radom, te su imala priliku učestvovati i u nekim praktičnim bibliotečkim aktivnostima.

Nakon obilaska, za djecu je pripremljena predramazanska radionica gdje su, nakon odslušane poučne priče i razgovora, učestvovali u interaktivnoj aktivnosti izrade ramazanskih čestitki i ukrasa. Na kraju su djeca obradovana paketićima i simboličnim diplomama za učešće u ovom programu.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu po prvi put je organizirala Porodični dan tj. radionicu za djecu uposlenika, ali je još od 2016, barem jednom godišnje, organizirala slične radionice za drugu djecu, posebno za djecu iz osjetljivih kategorija društva. Ta praksa se pokazala veoma dobrom i nakon svakog ovakvog druženja djeca i svi ostali učesnici osjećaju veliko zadovoljstvo i radost.

Cilj ovakvih radionica jeste djecu naučiti da poštuju, vole i budu ponosni na nacionalnu kulturnu baštinu i pisano naslijeđe svoje domovine, kao i stjecanje novih informacija i praktičnih vještina.

Također, Porodični dan je jedna od aktivnosti team buildinga kojom Biblioteka nastoji učvrstiti kolektiv i poboljšati internu komunikaciju među svojim uposlenicima, što je ključni uslov za uspjeh i dobre rezultate u radu institucije.