Posjeta Gradskoj biblioteci u Braunschweigu (Njemačka)

Posjeta Gradskoj biblioteci u Braunschweigu (Njemačka)

U ponedjeljak, 21.3.2022. godine, uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Ejla Ćurovac i Adnan Ćurovac su posjetili Gradsku biblioteku u Braunschweigu. Ova biblioteka jedna je od najvećih javnih biblioteka u Donjoj Saksoniji. U njoj se prikuplja raznovrsna građa, od multimedijalnih proizvoda za zabavu, pa do izuzetno vrijednih publikacija vezanih uz nauku, obrazovanje i istraživanje. Posebno je interesantna kolekcija društvenih igara koja se također izdaje korisnicima, te dječiji odjel koji je u skladu sa standardima i potrebama najmlađih korisnika biblioteke. U sklopu biblioteke je i „Artotheka“ – biblioteka umjetničkih djela.

Svojim brojnim zadacima i ciljevima Gradska biblioteka je usmjerena ka informacijskim potrebama i željama građana Braunschweiga. Ova biblioteka aktivno doprinosi održavanju i daljem razvoju kulturnih aktivnosti Braunschweiga.

U svojim fondovima ima više od 650.000 bibliotečkih jedinica koje su raspoređene na četiri etaže površine 7.800 kvadratnih metara. Oko 240.000 publikacija nalazi se u zoni otvorenog pristupa. U depoima se čuvaju vrijedne stare publikacije koje uključuju srednjovjekovne rukopise, inkunabule, grafike, kao i aktuelnu humanističku literaturu. Stručnim znanjem bibliotekari i bibliotekarke ove institucije promovišu čitanje i medijsku i informacijsku pismenost djece i mladih, te aktivno podržavaju nauku i istraživanje u gradu i regionu na osnovu veoma vrijednog starog fonda i sistematske izgradnje različitih fondova od osnivanja biblioteke 1861. godine. Gradska biblioteka u Braunschweigu je 2009. godine nagrađena VGH nagradom.

Od 1997. godine se vrši rekonstrukcija i modernizacija zgrade biblioteke, a u prizemlju se stvara zajednički prostor za informacije, kataloge i posudbu, čije su srce OPAC i prostori za čitaoce. 2007. godine Gradska biblioteka, Narodna biblioteka i Muzička biblioteka useljavaju se u rekonstruisanu palatu  pod zajedničkim nazivom „Gradska biblioteka“ i tu se i danas nalaze u prostorijama prilagođenim potrebama jednog informacijskog centra.

Gradska biblioteka, osnovana 1861. godine, čuva vrijedne historijske knjige, uključujući 195 tomova srednjovjekovnih rukopisa, 426 inkunabula i više od 17.000 grafika iz 16. i 17. vijeka, kao i zbirku historijskih karata. Pored kupovine na tržištu antikvarnih knjiga, važne kolekcije su dodavane iznova tokom decenija kao zaviještanja ili pokloni. Danas su njeni fondovi sačinjeni od monografskih publikacija, serijskih publikacija, CD-ova, zvučnih knjiga, igara, monografskih publikacija na engleskom jeziku, kartografske zbirke, zbirke umjetnina…

Posjetu uposlenika je ugovorila uposlenica Gradske biblioteke, diplomirana bibliotekarka Christina Gärtner, a uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke su uručili simboličan poklon za Gradsku biblioteku u Braunschweigu na čemu se osoblje biblioteke srdačno zahvalilo.