Biblioteku je posjetilo preko hiljadu učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola

Biblioteku je posjetilo preko hiljadu učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola

U četvrtak, 20. 10. 2022. godine, četvrtog dana manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“, organizovane povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO-vog programa „Memory of the World“, Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetilo je  1200 učenika završnih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola smještenih na prostoru Općine Stari Grad Sarajevo.

Gazi Husrev-begova biblioteka, kao organizator, u saradnji sa JU Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organizovala je prikazivanje nagrađivanog dokumentarno-igranog filma o Gazi Husrev-begovoj biblioteci pod nazivom „The Love of Books: A Sarajevo Story“ (Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu) koji  govori o spašavanju knjiga i rukopisa u opkoljenom Sarajevu. Idejni producent i koproducent filma Nidal Magrabi, rodom iz Bosne i Hercegovine, kaže kako je ovo dokument o hrabrim ljudima koji su rizikovali vlastite živote kako bi spasili bosanskohercegovačku baštinu.

Cilj projekta je podizanje svijesti kod mladih o važnosti razumijevanja značaja kulturne baštine i njene zaštite, a ciljna grupa su učenici navedenih razreda u sarajevskim školama.

Sarajevski školarci iz 17 osnovnih i srednjih škola Općine Stari grad u 5 dnevnih termina (9h, 11h, 13h, 15h i 17h) u Velikoj sali Biblioteke pregledali su film, u trajanju od jednog sata i posjetili novu muzejsku postavku Biblioteke koja nosi naziv Muzej knjige.

Prije prve projekcije filma prisutnima se obratila i ministrica obrazovanja Naida Hota – Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović i direktor Biblioteke Osman Lavić, koji su zajedno sa đacima pogledali ovu emotivnu priču.

Svesrdnu pomoć ispred JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo pružio nam je pomoćnik direktora za vannastavne i posebne programe Semir Salihović, koji je, između ostalog, prisustvovao cjelodnevnom programu ovog četvrtog dana manifestacije.