PREDAVANJE I IZLOŽBA DŽAMIJE BOŠNJAKA U ISTANBULU

PREDAVANJE I IZLOŽBA DŽAMIJE BOŠNJAKA U ISTANBULU

Povodom obilježavanja 7. maj -, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Visoko i Zavičajni muzej Visoko, u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom u Sarajevu, organiziraju otvaranje izložbe „Džamije Bošnjaka u Istanbulu“

Svečano otvorenje će se održati u ponedjeljak, 6. maja 2024. godine, u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko sa početkom u 20 sati.

Bošnjaci su bili jedan od naroda koji je unutar Osmanskog Carstva doživio punu afirmaciju na svim poljima političke, intelektualne i umjetničke djelatnosti. Otvorenost Osmanskog Carstva za sve one koji su željeli doprinijeti islamskoj civilizaciji omogućila je da i ljudi iz najudaljenijih krajeva i različitog staleža doprinesu hilafetu i osmanskoj sultanskoj kući, na način koji je u to vrijeme bio jedinstven. Jedan od naroda koji je dao veliki doprinos razvoju Osmanskog Carstva bili su upravo Bošnjaci.

Ova izložba je pokazatelj tek malog dijela hajrata koje su naši preci Bošnjaci posijali širom muslimanskog geografskog prostora. Riječ je o 11 džamija u Istanbulu, koje su dali sagraditi Bošnjaci u 15. i 16. stoljeću a sa kojih se i danas pet puta na dan oglašava glas mujezina i upućuju dove za njihove vakife.

Na svečanom otvorenju izložbe „Džamije Bošnjaka u Istanbulu“ u Visokom će govoriti: Edžnan ef. Hajrić, mr. Dženan Handžić i mr. Hamza Lavić.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.