Predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) u posjeti Biblioteci

Predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) u posjeti Biblioteci

Dana 9.12.2022 Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu posjetila je delegacija Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB). Delegaciju je predvodio gosp. Murat Kazancı, direktor Odjela za kulturne i društvene djelatnosti YTB-a, uz atašea za kulturu Ambasade Republike Turske u Sarajevu gosp. Ahmeta Atabaşa. U delegaciji su, također bili i zamjenik gospodina Kazancija, gosp. Erkan Girişit, te stručna saradnica gdja Ecenaz Çobanoğlu.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke zahvalio se gospodinu Kazanciju na podršci u aktivnostima i stručnom usavršavanju uposlenika Biblioteke, a posebno na organizaciji studijskog putovanja i posjete srodnim institucijama u Republici Turskoj koje je realizirano u mjesecu oktobru 2022. godine. Gosti su iskazali zadovoljstvo zbog realiziranog projekta posjete i iskazali spremnost na dalju saradnju.

Pored podrške brojnim kulturnim projektima u BiH, Direkcija za tursku dijasporu, čime je trenutno omogućeno školovanje blizu 16000 studenata iz 150 zemalja svijeta, među kojima su i brojni učenici i studenti iz BiH na najprestižnijim univerzitetima u Turskoj.

Nedavno je potpisan protokol za projekt školovanja studenata iz BH povratničkih sredina u Republici Turskoj. U Vladi Federacije BiH potpisan je Sporazum o saradnji koji podrazumijeva osiguravanje sredstava za podršku studentima iz povratničkih sredina koji odluče studirati u Republici Turskoj. Podrška će biti usmjerena posebno studentima sa istaknutim rezultatima u obrazovanju i studentima koji dolaze iz socijalno osjetljivih porodica.