Predstavnici Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku

Predstavnici Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku

Gazi Husrev-begovu biblioteku je u srijedu, 17. februara 2016. godine, posjetila delegacija iz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske. Delegaciju je predvodio ataše za kulturu i turizam gosp. Soner Šahin a povod posjete je bila donacija 312 naslova knjiga na turskom jeziku renomiranih izdavačkih kuća iz Republike Turske, koje je Ured donirao GH biblioteci. Knjige su raznovrsne tematike, uglavnom iz oblasti lingvistike, književnosti, historije, kulture i umjetnosti.

Delegacija se, tokom kraćeg razgovora s menadžmentom, upoznala s radom i funkcionisanjem ove kulturne institucije, kao i mogućnostima dalje saradnje GH biblioteke sa srodnim institucijama u Republici Turskoj.
Direktor, mr. Osman Lavić je uručio zahvalnicu gosp. Šahinu Soneru za ovu donaciju, te izrazio želju za nastavkom saradnje s ovim Uredom i učešćem u projektima koje realizira u Bosni i Hercegovini, a tiču se kulturne baštine.
Na kraju posjete gosti su, u pratnji domaćina, obišli kutak na turskom jeziku, smješten u čitaonici Biblioteke, gdje je izložen i dio donirane literature. U pratnji atašea bila je i ekipa Turske državne televizije ”TRT haber.”