Primopredaja repromaterijala za konzervaciju i restauraciju

Primopredaja repromaterijala za konzervaciju i restauraciju

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke, 08.02.2018. godine, izvršena je primopredaja drugog dijela projektom dogovorene saradnje sa Turskom upravom za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA-om).

Riječ je o primopredaji repromaterijala za Odjel konzervacije i restauracije Gazi Husrev-begove biblioteke. Cilj projekta je preventivno čišćenje Fonda rukopisa, koji podrazumijeva osnovno čišćenje od prašine i ovim projektom je planirano da se očisti 500 rukopisa. Da bi se to ostvarilo potreban je repromaterijal kao što su npr. Bookkeeper, sredstvo za neutralizaciju papira, koji neutralizira kiseline i produžuje vijek trajanja papira, nekoliko različitih vrsta spužvi za suho čišćenje papira, mekane i široke četke, Mikroskop Dino-Lite, bezkiselinski kartoni za zaštitne kutije, kao i drugi slični materijali koji se koriste u konzervaciji i restauraciji.

U prvom dijelu projetka, TIKA je finansijski podržala štampanje 1000 primjeraka Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke. Ukupna vrijednost projekta iznosi 40.000 KM. Gazi Husrev-begova biblioteka se ovom prilikom najtoplije zahvaljuje TIKI i koordinatoru gospodinu Omeru Faruku Alimciju na finansijskoj podršci i uspješno realiziranom projektu.