Radionica ”Potraga za blagom” za djecu iz SOS Dječijeg sela Sarajevo

Radionica ”Potraga za blagom” za djecu iz SOS Dječijeg sela Sarajevo

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu su 18.04.2019. godine, organizirali kreativnu radionicu/interaktivnu edukativnu igru pod nazivom “Potraga za blagom” za djecu iz različitih programa SOS Dječijih sela BiH, Lokacije Sarajevo.
Već četvrtu godinu zaredom Gazi Husrev-begova biblioteka pred nastupanje mjeseca Ramazana organizira ovakav vid druženja i edukacije za najmlađe iz raznih ustanova koje se brinu o djeci bez roditelja ili djeci iz socijalno ugroženih porodica. Tako je i ove godine u saradnji sa SOS Dječijim selom Sarajevo i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, 26 djece, uzrasta od 7-12 godina, boravilo u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na cjelodnevnom edukativno-zabavnom programu.
Kroz interaktivnu edukativnu igru “Potraga za blagom” djeca su obilazila odjeljenja Biblioteke otkrivajući vrijedne primjerke kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine koji se ovdje čuvaju. Cilj je bio upoznati djecu sa našim nacionalnim blagom i pisanim naslijeđem, te važnošću njenog očuvanja. Osim toga, putem ovakvog vida aktivnosti Biblioteka i njeni uposlenici, željeli su iskazati ovoj kategoriji djece svoju pažnju i gostoprimstvo, kao budućim nosiocima i aktivnim članovima našeg društva. To je istakao i direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić u svom pozdravnom obraćanju u svojstvu domaćina, ali i na kraju, čestitavši svima na uspješno realiziranoj aktivnosti.
Djeci i svim prisutnima se obratio i gospodin Damir Mahmić, direktor sektora Dječije selo Sarajevo, koji je izrazio svoje zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Biblioteci, učešća djece u ovoj aktivnosti, a posebno zbog lijepe saradnje i gostoprimstva uposlenika Biblioteke.
U završnom dijelu programa, djeci su uručeni ramazanski paketići i certifikati za učešće u radionici, a prije toga djecu je dodatno razveselio nastup Latifa Moćevića, bh muzičara i umjetnika koji, između ostalog, piše i izvodi pjesme za djecu.