U Gazi Husrev-begovoj biblioteci izložba rukopisnih džuzeva Kur’ana: Ramazanski poklon korisnicima i javnosti

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci izložba rukopisnih džuzeva Kur’ana: Ramazanski poklon korisnicima i javnosti

Povodom ramazana u auli Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu postavljena je izložba rukopisnih džuzeva Kurʼana, koji se čuvaju u Biblioteci.

Prema riječima direktora Biblioteke Osmana Lavića, tradicionalnom izložbom žele korisnicima i javnosti prezentirati određenu građu koja ima povezanost s mjesecom ramazanom.

– Tradicionalno svakog ramazana pripremimo izložbu, a ove godine smo odlučili da to budu rukopisni džuzevi Kur’ana iz kojih su se učile mukabele. Naime, Kur’an je na našim prostorima bio cijenjen i posebno tretiran još od prvih primjeraka koje je sa sobom donio sultan Mehmed Fatih sa svojom vojskom, a onda kasnije nastavili prepisivati naši kaligrafi, imami, muallimi, mujezini – kazao je Lavić.

Izloženi džuzevi Kurʼana ističu se izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima sa zlatnim rozetama utisnutim u kožu na koricama s vanjske i unutarnje strane.

– Posebno se ističu džuzevi Kurʼana koje je nepoznati kaligraf prepisao u 16. stoljeću po narudžbi velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, kao i dva raritetna rukopisa 22. i 27. džuza Kurʼana, koji se formatom i pismom ističu u odnosu na ostale džuzove Kurʼana. Također tu su i mostarski, travnički džuzevi, i drugi koji su se koristili u našoj domovini, gdje se tradicionalno tokom ramazana uče mukabele – naveo je Lavić.

Osim primjeraka rukopisa, na izložbi su predstavljeni i bogato opremljeni štampani primjerci Kurʼana, te kožne torbice za čuvanje Kurʼana gdje se izdvaja kožna torbica najmanjeg sačuvanog rukopisa Kurʼana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Njegove dimenzije su 4×5 cm, a prepisan je vjerovatno u 17. stoljeću.

– Predstavljene su i peštahte, lijepo izrađene rahle, te škrinje i dolapi ili kutije, na kojima su se čuvali džuzevi ili mushafi – objasnio je Lavić.

Izložba sadrži i osam informativnih panela koji zajedno s izloženim materijalom u vitrinama ukazuju na poštovanje i ljubav koju muslimani Bosne i Hercegovine iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života s njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, držanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu.

– Na panelima smo donijeli isječke iz brojnih vakufnama koje tretiraju kako učenje Kur’ana u ramazanu u džamijama, tako i druge detalje koji su u vezi s mukabelom. Sve je priređeno s potpisima i izvodima iz vakufnama, s citatima iz naše periodike koja je u prošlosti tretirala ovu našu lijepu praksu, i ponuđeno u vitrinama u auli naše biblioteke – istaknuo je direktor.

Pozvao je sve korisnike, građane Sarajeva, ali i sve one koje tokom ramazana put nanese u Sarajevo, da posjete ovu izložbu.

– Ovo je vrlo vrijedna izložba, i s tradicionalnog i s umjetničkog aspekta interesantan dio naše kulturne baštine. Ovo je ramazanski poklon, prilog kolektiva Biblioteke lijepoj sarajevskoj, ramazanskoj atmosferi, našim korisnicima i našim sugrađanima – poručio je direktor Lavić.

Izložba će tokom ramazana biti otvorena za posjete u auli Gazi Husrev-begove biblioteke.

Preuzeto sa portala: Preporod.info