U GazI Husrev-begovoj biblioteci održana radionica za studente „Mi smo biblioteka“

U GazI Husrev-begovoj biblioteci održana radionica za studente „Mi smo biblioteka“

U petak, 8.3.2024. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke održana je radionica za studente i studentice bibliotekarstva i informacijskih nauka pod nazivom “Mi smo biblioteka”. Organizatori radionice bili su Društvo bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, uz finansijsku podršku Fondacije za izdavaštvo. Na radionici je učestvovalo 25 studenata i studentica od prve do pete godine studija, koji su stigli u pratnji prof. dr. Lejle Kodrić Zaimović.

 

Cilj radionice je bio da se studenti bolje upoznaju sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom kao riznicom pisanog naslijeđa BiH, a posebno da praktično vide kako se odvija rad u ovakvoj jednoj ustanovi, šta on podrazumijeva i šta njih, kao studente bibliotekarstva, ukoliko budu radili u svojoj struci, u budućnosti čeka.

 

Program je otvoren obraćanjima direktora Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Dženana Handžića, i članice UO Društva dr. Bebe Ešrefe Rašidović. Nakon toga prikazan je kratki dokumentarni film „Čuvar bošnjačkog naslijeđa“, a uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, doktorandica Ejla Ćurovac je održala prezentaciju o iskustvu i mogućnostima međunarodne saradnje „Biblioteka nije otok“. Programom je moderirala uposlenica Biblioteke mr. Šahsena Đulović.

 

U drugom dijelu programa učesnici su podijeljeni u grupe, te su imali praktične radionice u okviru kojih su naizmjenično radili na katalogizaciji, konzervaciji i digitalizaciji. Voditelji radionica su bili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke: Amela Lepir, Adnan Ćurovac, Mevludin Kost, Madžida Smajkić, Sabahudin Čingić i Hamza Kurtanović.

 

Nakon radionice prisutnima se obratila i predsjednica Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine mr. Nina Bunjevac Salkić, te im uručila certifikate i prigodne poklone, a na kraju se druženje nastavilo uz ugodan razgovor i prigodnu zakusku u prostorijama Biblioteke.

 

Studenti i profesorica Zaimović, uz zahvalnost za organiziranje ove radionice, izrazili su želju da se ovakvi vidovi aktivnosti i saradnja nastave i u budućnosti.