Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke boravili na studijskom putovanju u IR Iran

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke boravili na studijskom putovanju u IR Iran

Od 6. do 11. maja 2023. godine, grupa uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke boravila je na studijskom putovanju u IR Iran. Delegaciju GHB su činili: mr. Osman Lavić – direktor, mr. Šahsena Đulović – saradnik za odnose s javnošću, Amela Lepir i Izudina Zukorlić – bibliotekari, mr. Meho Manjgo – arhivista i Ruhulah Hodžić –konzervator/restaurator.

Program putovanja je podrazumijevao posjetu institucija i ustanova u Iranu koje se bave bibliotekarskom, arhivskom i muzejskom djelatnošću, te potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Fondacijom javnih biblioteka Irana. Program i realizaciju posjete je organizirala upravo ova Fondacija.

Prvi dan boravka u Teheranu, dakle 6. 5. 2023.godine, predstavnici Biblioteke posjetili su Muzej majstora Behzada (Master Behzad Museum), dio kompleksa, tj. palače Sa’dabad u Tehranu koji je u prošlosti korišten kao odmorište kraljeva iz dinastije Pahlavi.

Drugi dan, 7.5.2023. delegacija je posjetila nekoliko kulturnih institucija u Iranu. Prva od njih je bila Nacionalna biblioteka i muzej „Melek“ (Malek National Library and Museum). Radi se o prvom privatnom muzeju u Iranu koji čuva jednu od najbogatijih zbirki rukopisa i iranskih povijesnih umjetničkih djela. Njen osnivač  Hossein Aqa Malek (1871-1972), rođen je i umro u Teheranu. Njegov djed i otac bili su među najvećim trgovcima u Iranu u protekla dva stoljeća. Dok je u mladim godinama putovao u Mešhed (u to vrijeme glavni grad provincije Horasan) Hossein Aqa Malek se upoznao s nekim iransko-islamskim umjetničkim djelima, uključujući i rukopise. Na temelju tog iskustva rodila se želja i odluka za prikupljanje vrijednih djela i umjetnina, što je na kraju rezultiralo osnivanjem izuzetne biblioteke, te vrijednog i danas veoma impresivnog  muzeja.

Nakon ovog muzeja koji se, inače, nalazi u historijskoj četvrti „Bagh-e Melli“, u kulturno-historijskom centru Teherana, isti dan ekipa GHB posjetila je i dvije dječije biblioteke: Biblioteku Baba Taher i Biblioteku Hodhod-e Sefid, gdje su imali priliku vidjeti kako su organizirane i kako funkcionišu biblioteke i čitaonice za najmlađe, čemu se u Iranu posvećuje velika pažnja, jer svaka javna biblioteka ima i zasebno dječije odjeljenje sa igraonicom.

Treći dan boravka u Teheranu, dakle 8.5.2023, predstavnici Biblioteke posjetili su Noor Microfilm Centar sa kojim već duži niz godina GHB ima dobru saradnju. Ovo je bila prilika da se ta saradnja obnovi i još više intenzivira i učvrsti. Na održanom sastanku u Centru dogovoreno je, između ostalog, da će Noor Microfilm Centar godišnje uraditi 20 reprint izdanja rukopisa GHB, što predstavlja veoma značajan projekat.

Naredna aktivnost, koja je, ustvari bila glavni povod organiziranja ovog studijskog putovanja, bilo je svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između Gazi Husrev-begove biblioteke i  Fondacije javnih biblioteka Irana, koje je upriličeno u Centralnoj javnoj biblioteci u Teheranu. Potpisivane je organizirano na veoma visokom nivou uz prisustvo velikog broja direktora javnih biblioteka Irana, uposlenika Fondacije i velikog broja medija. Putem online linka, direktno se javio i kozul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH, gosp. Mohammad Hossein Ansari, koji je imao veliku ulogu u organiziranju ovog studijskog putovanja i dogovora o potpisivanju Memoranduma. Nakon što su se obratili prisutnima, direktor GHB mr. Osman Lavić i potpredsjednik Fondacije javnih biblioteka Irana dr. Seyed Baqer MirAbdullahi potpisali su spomenuti Memorandum koji otvara niz mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata.

Slijedeća destinacija je bila Nacionalna biblioteka i arhiv IR Iran, koji ima posebno dobro opremljen Odjel za restauraciju i konzervaciju. Ova biblioteka je, prema podacima,  najveća biblioteka na Bliskom istoku i obuhvata više od petnaest miliona jedinica u svojim zbirkama. Iranska nacionalna biblioteka i Nacionalni arhiv u početku su bile zasebne institucije, ali su 2002. spojene u Nacionalnu biblioteku i arhiv Irana, s tim da nastavljaju da rade u dvije odvojene zgrade. Biblioteka obuhvata zbirke iz mnogih starijih biblioteka, a većinu čine knjige i rukopisi iranskih autora iz oblasti književnosti, istorije, filozofije, misticizma, jurisprudencije, medicine i astronomije. U zbirci se nalaze i brojni rijetki i vrijedni rukopisi kaligrafskih djela velikih umjetnika. Osmospratna zgrada biblioteke ima više od 11.500 kvadratnih metara, izgrađena je od betona koji može izdržati potrese jačine devet stepeni. Zgrada ima 15 sala / čitaonica sa intimnim i tihim ambijentom za istraživače i korisnike.

Narednog dana, uposlenici Biblioteke otputovali su u grad Mešhed, drugi grad po veličini u Iranu, koji se smatra iranskom duhovnom prijestolnicom, s obzirom na to da je to mjesto gdje je umro, odnosno, prema šiitskom vjerovanju, gdje je ubijen, osmi šiitski imam Reza. U kompleksu centralne džamije nalazi se njegovo turbe ali i velika biblioteka Astan Quds Razavi. Ova je velika biblioteka osnovana prije 1457. godine i sadrži preko 1,1 milion svezaka. To je međunarodni centar za islamska istraživanja, koji sadrži brojne rukopise i rijetka djela iz islamske historije. Nakon toga organizirana je i posjeta Centralne biblioteke u Mešhedu (Mashad Central Library). Obzirom da se taj dan u Iranu obilježavao kao Dan arhiva, u ovoj Biblioteci upriličena je izložba arhivskih dokumenata koju je svečano otvorio direktor GHB mr. Osman Lavić. Nakon obilaska izložbe, održan je sastanak sa domaćinima. Sastanku su prisustvovali predstavnici javnih biblioteka u Mešhedu i uposlenici Centralne biblioteke. Na tom sastanku direktor Osman Lavić imao je kraće obraćanje kao i domaćin Ali Akbar Sabzian, nakon čega je on uručio članske kartice Centralne biblioteke u Mešhedu direktoru i ostalim članovima GHB delegacije. Po izlasku iz zgrade Centralne biblioteke u Mešhedu, domaćini su pripremili sadnicu trešnje koju je direktor GHB zasadio ispred ulaza u Biblioteku u znak sjećanja na ovu posjetu.

Slijedeći dan, odnosno 10. maj 2023. godine bio je rezervisan za posjetu gradu Kom (Qom), sedmi po veličini grad u Iranu udaljen 140 km južno od Teherana. Prema rasporedu u ovom gradu uposlenici GHB posjetili su četiri institucije. Prva je bila  Biblioteka Mer’aši (The Great Library of Ayatollah Marashi Najafi), čiji osnivač je bio Ayatollah Al-Ozma Sayyed Shahab Al-Din Al-Hosseini Marashi Najafi (1897-1990). Njegova privatna biblioteka uživa rijetku odliku da čuva najveću kolekciju rijetkih rukopisa u Iranu i po tome zauzima treće mjesto u islamskom svijetu. Biblioteka ima zbirku od oko 40.000 rukopisa. Većina njih je na arapskom i perzijskom jeziku. Ovdje su izloženi izvanredni primjerci rukopisa među kojima je jedan od najstarijih prijepisa Kur’ana na svijetu pisan kufskim pismom koji, prema podacima, potiče iz prve polovine drugog stoljeća po Hidžri. Ova biblioteka kontinuirano radi na katalogizaciji rukopisne zbirke. Do sada je katalogizirana polovina zbirke.

Nakon ove impozantne biblioteke, održan je sastank i prijem u Centru za kompjutersko istraživanje Noor, koji se bavi izradom programa i aplikacija za proučavanje islamskih znanosti, posebno onih vezanih za Kur’an i hadis. Nakon toga, organizirana je posjeta Centralnoj javnoj biblioteci u Komu i Biblioteci Ayatollaha Burudžerdija.

Posljednji dan studijskog putovanja u Iranu bio je rezerviran za prisustvo otvaranju 37. Internacionalnog sajma knjige u Teheranu. Ovaj sajam se svake godine održava na prostoru od 120.000 kvadratnih metara na glavnoj teheranskoj musalli „Imam Khomeini Mosalla“. Sajam svake godine posjeti od tri do pet miliona posjetilaca, a traje 10 dana. Ove godine učešće na sajmu je uzelo 1600 izlagača iz 23 zemlje, a organizator Sajma je Ministarstvo kulture IR Iran. Na Sajmu je direktor GHB, mr. Osman Lavić učestvovao u panel diskusiji na temu „Knjiga u digitalnoj eri“. Time je zvanično završena ova studijska posjeta srodnim institucijama u Iranu.

Direktor GHB. mr. Osman Lavić, kao i ostali članovi delegacije, na ovom studijskom putovanju dali su na desetine izjava za razne elektronske i printane medije, a direktor Biblioteke imao je prijem kod ambasadora BiH u IR Iran, gospodina Samira Veladžića.