Vrijedan eksponat poklonjen Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Vrijedan eksponat poklonjen Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

U Gazi Husrev-begovu biblioteku je 15.07. 2021. godine stigao jedan pažnje vrijedan poklon. Naime, kolekcionar umjetnina porijeklom iz Katara a koji trenutno živi u Bosni i Hercegovini, dr. Hamed Abdelalziz Al-Marwani, uvakufio je Banjalučku serdžadu staru oko 250 godina za muzej Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Banjalučka serdžada autentični je svjetski poznati bosanski proizvod iz 18. i 19. stoljeća o kojem se u Bosni i Hercegovini vrlo malo zna, a donedavno u našoj zemlji nije bilo nijednog poznatog sačuvanog primjerka ove serdžade. Danas znamo da postoje dvije u Bosni i Hercegovini, koje je, na inicijativu historičara umjetnosti Kenana Šurkovića i dr. Harisa Derviševića, kupio privatni kolekcionar gospodin Al-Marwani s namjerom da ih pokloni bosanskohercegovačkim muzejima.

Serdžadu je, u ime donatora, direktoru Biblioteke, mr. Osmanu Laviću, predao gospodin Samir Dorić, koji je koordinirao ovu aktivnost.  Primopredaji su prisustvovali i inicijator projekta Kenan Šurković, restaurator i konzervator Mihret Alibašić i saradnica za odnose s javnošću Gazi husrev-begove biblioteke Šahsena Đulović. Gosti su izrazili zadovoljstvo što je ovaj vrijedni, i nadasve prelijepi eksponat našao svoj dom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Zanimljivo je i to da je ova serdžada uokvirena drvenim okvirom izrađenim od greda koje su bile dio starog krova Galerije Bosne i Hercegovine. Grede su stare oko 100 godina, drvo je veoma lijepo i zdravo, i još više doprinosi ljepoti i vrijednost ovog eksponata.

Govoreći o vrijednosti Banjalučke serdžade, dr. Haris Dervišević je, jedne prilike istakao: „U širim globalnim razmjerama Banjalučka serdžada poznatija je nego bosanski ćilim, to je fenomen koji je poznatiji u svijetu, to je ono nešto drugačije što smo mi kao Bošnjaci podarili islamskoj umjetnosti.“

U okviru primopredaje serdžade, najavljeno je da će i druga serdžada, koja je u vlasništvu gospodina Al-Marwanija, biti uručena Gazi Husrev-begovoj biblioteci nakon restauracije i kozervacije.

Iskreno se zahvaljujemo donatoru na ovom uvakufljenom eksponatu koji će biti dio muzejske postavke Gazi Husrev-begove biblioteke i zasigurno plijeniti pažnju svih naših posjetitelja.