IZ RUKOPISNOG BLAGA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

Cijena: 25 KM

IZ RUKOPISNOG BLAGA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

Knjiga autora hfz. Hase Popare nosi naslov Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke. Autor je u Uvodu  objasnio da ona predstavlja zbirku od 85 članaka objavljenih u Islamskim informativnim novinama Preporod, od čega je 68 članaka objavljeno u istoimenoj rubrici Preporoda od 2005. do 2009. godine, a 17 članaka naknadno od 2015. do 2019. godine.  Prvih 68 članaka autor je napisao na osnovu rukopisa koji se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, tokom rada na izradi Kataloga arapskih, turskih, perzijskih rukopisa, a preostalih 17 članaka na osnovu kataloga drugih biblioteka.

 

Članci su pisani prema jasno utvrđenoj metodologiji, koja je podrazumijevala navode osnovnih informacija o djelu, njegovom autoru, prepisivaču, vlasnicima, bibliotekama ili vakufima kojima je predmetni rukopis ranije pripadao, te načinu na koji je dospio u fond biblioteke. Hafiz Haso Popara je predstavio i  najstariji prijepis rukopisa koji se čuva u Biblioteci. Riječ je o jednom svesku Gazalijeva djela Ihya ulumi-d-din, čiji je prijepis završen i sravnjen s originalom 29. decembra 1106. godine. Predstavljena su i druga djela iz 12., 13., 14. i 15. stoljeća iz medicine, astronomije, matematike, logike, filozofije, književnosti i drugih naučnih disciplina.

 

Knjiga se sastoji od 363 stranice teksta popraćenog kvalitetnim faksimilima rukopisa o kojima autor govori. Tvrdog je uveza.