Konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Konzul za kulturu Ambasade IR Iran u BiH, gospodin Ali Ameri, posjetio je Gazi Husrev-begovu biblioteku u srijedu 23.09.2015. godine. On se sastao sa vd direktorom Biblioteke gospodinom Muhamedom Hodžićem, bibliotekarima mr. Osmanom Lavićem i hfz. Hamzom Lavićem, i saradnicom za odnose s javnošću GHB Šahsenom Đulović. Sastanku su prisustvovali i gospodin Mehdi Saleh, uposlenik Iranskog kulturnog centra i gospođa Merisa Šehić-Đido, prevodilac.

Na ovom sastanku bilo je govora o različitim oblicima međusobne saradnje, a posebno kad je u pitanju proces digitalizacije, restauracije, edukacije kadrova i razmjene iskustava sa Nacionalnom bibliotekom u Teheranu. Konzul je izrazio posebnu zainteresiranost i spremnost na podršku za aktivnosti vezane za rukopise na perzijskom jeziku koji se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.
 
Vd direktor Biblioteke, gospodin Muhamed Hodžić se zahvalio konzulu na posjeti i izraženoj volji za saradnju, koja će, nadamo se, u narednom periodu biti uspješno i realizirana.