Monodrama “Gazi Husrev-beg”

Monodrama “Gazi Husrev-beg”

U petak, 13. januara, Gazi Husrev-begova biblioteka je bila domaćin izvanrednog kulturnog događaja. Riječ je o pozorišnoj izvedbi monodrame, upriličene u povodu obilježavanja 480 godina Biblioteke, a u sklopu niza manifestacija kojim će ovaj jubilej biti obilježen.

Posjetioci su u prepunoj Velikoj sali Biblioteke imali priliku pogledati monodramu “Gazi Husrev-beg”, autora Džemaludina Latića, a u sjajnoj izvedbi glumca sarajevskog Narodnog pozorišta, Aldina Omerovića.  
Gazi Husrev-beg je, još u taj vakat, prepoznavao vrijednost nauke i knjige, i udario je temelje Biblioteci koja je na usluzi svim tragaocima za znanjem, neprestano, već punih 480 godina. Riznice Biblioteke se stalno pune u korist i za dobrobit svih ljudi.  
Prisutni su se imali priliku vratiti u vrijeme od prije gotovo 500 godina i doživjeti ugođaj i atmosferu iz doba velikog Gazije. Bili su svjedoci njegovih najdubljih razmišljanja, izrazite političke mudrosti, tolerancije i izuzetne pronicljivosti, kao i  preispitivanja njegovog odnosa s Bogom i sa povjerenom mu vlasti. Svevremenske poruke Latićevog teksta su ono što je publika prepoznala i nagradila velikim aplauzom.  
Proslava velikog jubileja Gazi Husrev-begove biblioteke će trajati tokom cijele 2017. godine, i bit će obilježena nizom prigodnih sadržaja.