SA BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

SA BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

Knjižni fond Gazi Husrev-begove biblioteke postao je bogatiji za 34 naslova koja su nabavljena na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga. Neki od tih naslova su: Istorija starog sveta u tri toma, Istanbul: Priča o tri grada u dva toma, Religija i epistemologija, Grčki bogovi i heroji autora Roberta Grevsa, Tursko-srpski rečnik, Deset nobelovaca, Bez skrovišta: Edvard Snowden, i dr.
Prvi jugoslovenski sajam knjiga održan je 1956. godine na Zagrebačkom velesajmu pod pokroviteljstvom predsjednika Josipa Broza Tita. Tada je izloženo oko 12.000 knjiga svih jugoslovenskih izdavača, ali i izdavača iz drugih država Evrope, ali i svijeta.
Naredne, 1957. godine, Sajam je preseljen u Beograd, u kojem je završena izgradnja modernog sajmišta, i tada je dogovoreno da se sajam održava svake godine krajem oktobra i da traje barem šest dana.
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu iz godine u godinu okupljao je sve veći broj izdavača iz bivše Jugoslavije i cijelog svijeta, tako da je poslije sajmova u Frankfurtu i Varšavi, postao najveće središte knjige u Evropi.
Ove godine je održan po 63. put i to pod parolom ”Radost čitanja”.
Za potrebu nabavke novih knjiga, u ime Gazi Husrev-begove biblioteke, sajam su, 24.10.2018. godine, posjetili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke Adnan i Ejla Ćurovac.