Dan korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke

Dan korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke

U petak, 12.1.2018. godine, četvrtu godinu zaredom, obilježen je Dan korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke. Tom prilikom su se prisutnima obratili direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić i šef službe za korisnike Hazim Lepir, koji su okupljenim članovima Biblioteke poželjeli uspjeh u radu i školovanju i istakli spremnost uposlenika Biblioteke da im uvijek budu na usluzi. Nakon prigodnog obraćanja, dodijeljene su nagrade najredovnijim korisnicima – Semiru Poljakoviću, Alenu Boriću, Fahriji Dacić i Ameru Skrobi. Pored toga, izvučena su još tri sretna dobitnika besplatne godišnje članarine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Naše fondove i prostorije koristi veliki broj učenika, studenata i istraživača iz naše države, ali i regije i svijeta. Preko 1.200 upisa tokom 2017. godine je broj kojim se možemo pohvaliti. Od toga je više od 500 novih korisnika, a ostalo su korisnici koji su obnovili svoje članstvo.

U čitaonici je evidentirano više od 18.000 korisničkih posjeta, što je mjesečno preko 1.500 osoba koje su koristile naše usluge.

Po broju novih učlanjenja i korisnika čitaonice izdvaja se mjesec januar 2017. godine. Tada smo zabilježili 144 nova učlanjenja i 2.155 korisničkih posjeta. Mjesta u čitaonici su tokom ovog mjeseca, svakodnevno, bila gotovo popunjena.

Kad je riječ o korištenju građe iz fondova Biblioteke, najviše publikacija je iznajmljeno u novembru. Evidentirali smo preko 1.400 isporučenih naslova.

Ponosni smo na veliki broj članova i korisnika kojima nastojimo omogućiti što bolje uslove za rad, učenje i istraživanje.