SVEČANOST U POVODU DANA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

SVEČANOST U POVODU DANA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

U okviru svečanosti bit će održana promocija časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke koji se izdaje punih 45 godina

U Sarajevu će u ponedjeljak, 15.1.2018, sa početkom u 14:30 sati, biti organizirana Svečanost u povodu Dana Gazi Husrev-begove biblioteke, kojom će ova institucija tradicionalno obilježiti svoju 481. godišnjicu rada, a ujedno i 45 godina izdavanja stručnog časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke.
Zbog toga će u okviru svečanosti biti upriličena promocija ovog časopisa uz učešće slijedećih promotora: prof.dr. Fikret Karčić, prof.dr. Enes Karić i prof.dr. Lejla Gazić.

Časopis Anali Gazi Husrev-begove biblioteke pokrenut je 1972. godine na osnovu tadašnjeg Savjeta Biblioteke o osnivanju časopisa kojim bi se javnost upoznavala sa radom i građom ove ustanove. U Analima se objavljuju stručni radovi domaćih i stranih eksperata iz oblasti historije, književnosti, bibliotekarstva, umjetnosti, orijentalistike, lingvistike, a posebno se tretiraju islamske naučne teme i srodne oblasti koje se baziraju na fondovima i bogatoj bibliotečkoj građi Gazi Husrev-begove biblioteke. Kvalitetom radova i autoritetom saradnika, Anali su od prvog broja bili i ostali respektabilan časopis u kojem su svoje radove potpisivali vrsni historičari, publicisti, naučni radnici, bibliotekari i profesori, poput: Muhameda Hadžijahića, Mahmuda Traljića, Mehmeda Mujezinovića, Osmana Sokolovića, Kasima Dobrače, Alije Nametka i drugih. To je bio tim saradnika koji su utrli put Analima kao referentnom i međunarodno priznatom časopisu koji se danas nalazi na svjetskim indeksiranim bazama podataka, kao što su EBSCOhost i CEEOL baza.

U okviru Svečanosti bit će dodijeljene zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

U muzičkom dijelu programa nastupa Hor Derman iz Sarajeva.