INSTITUT ZA HISTORIJU REPUBLIKE TURSKE U POSJETI GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI

INSTITUT ZA HISTORIJU REPUBLIKE TURSKE U POSJETI GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI

Dana 12.11.2018. godine Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetila je delegacija Instituta za historiju Republike Turske (Türk Tarih Kurumu) na čelu sa pomoćnikom direktora Instituta prof. dr. Gürayom Kırpık. U njegovoj pratnji bili su gospođa Semiha Nurdan, voditeljica arhivskog odjela Instituta, gospodin Yunus Pustu iz Odjela za naučno-istraživački rad Instituta, gospodin Yusuf OÄŸuz iz Odjela za ljudske resurse Instituta, te gospodin Mevlüt Çam, izaslanik direktora Odjela za kulturu Generalne direkcije vakufa Republike Turske.
Nakon što je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa uvaženim gostima, te ih upoznao sa historijatom, fondovima i aktivnostima Biblioteke, upriličen je radni sastanak na kome je gostima prezentirano nekoliko projekata koji su od obostranog značaja i za Bosnu i Hercegovinu i za Republiku Tursku. Razmatrana je mogućnost obrade i pripreme za štampu rukopisnih djela Hronike Muhammed Enveri Kadića, sidžila Sarajevskog šeriatskog suda, kao i nekoliko drugih projekata. Sastanku su prisustvovali i dr. Adnan Kadrić, direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu, te dr. Aladin Husić, viši naučni saradnik u Orijentalnom institutu.
Dogovoreno je skoro pripremanje Protokola o saradnji između institucija, nakon čega će se pristupiti pripremama za realizaciju navedenih projekata.
Institut za historiju Republike Turske spada među najuglednije institucije koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti historijskih nauka, i trenutno realizira preko 100 projekata iz ove oblasti širom svijeta