Održana manifestacija

Održana manifestacija

Pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 28. novembra 2018. godine održana je manifestacija ”100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića 1918-2018″ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci s početkom u 12.30 sati.

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dr. Ferid ef. Dautović kazao je kako je veoma važno obilježavati ovakve obljetnice velikih bosanskih alima, te da se ta kultura sjećanja u dobroj mjeri čuvala i čuva se što dokazuju mnoge knjige, seminari, simpoziji i naučni skupovi koji su podsjećali na te velike ljude.

Organizatori manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka i Institut za društvena i religijska istraživanja. Prije centralnog skupa ”Život i djelo reisa Azabagića” otvorena je izložba rukopisa i djela reisa Azabagića pod naslovom ”Stogodišnjica smrt Mehmeda Teufika Azabagića”, autora mr. Mehe Manjge u holu Gazi Husrev-begove biblioteke u 12 i 30 sati te će biti otvorena do 8. decembra.

Održan je naučni skup na kojem su učestvovali eminentni učenjaci koji su se tokom svog naučnog rada bavili reisom Azabagićem i njegovim djelom. Na skupu su govorili Mustafa Spahić, dr. Fikret Karčić, dr. Safet Bandžović i mr. Osman Lavić

Mr. Osman Lavić ističe da je reis Azabagić bio markantna figura u našoj povijesti koji je enciklopdijski obrazovan, realan te se nije nadao utopističkom načinu života da će se vratiti Osmanska carevina. Smatra da njegov doprinos nije još uvijek adekvatno valorizovan te da sve dok ne bude obrađena arhiva Islamske zajednice, taj period neće biti adekvatno riješen.

Po završetku naučnog skupa premijerno je prikazan kratki dokumentarni film ”Reis Mehmed Teufik Azabagić” u produkciji Media Centra Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Povodom ovog značajnog jubileja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je u saradnji sa Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini- El-Kalemom objavio knjigu na engleskom jeziku Grand Mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra koju je priredila mr. Sumeja Ljevaković-Subašić.

Preuzeto sa portala www.bir.ba