Otvorena izložba o mevludu

Otvorena izložba o mevludu

U povodu nastupanja mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem se rodio posljednji Božiji poslanik, Muhammed, a.s, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizirala je izložbu ”Mevlud u kulturi bosanskohercegovačkih muslimana”.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić, i drugi. Pored toga, bit će prezentirani rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH, te muzejski eksponati koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti. Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.
Izložbu je otvorio zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić, koji je ovom prilikom kazao kako je mevlud važan konstitutivni element islamske tradicije Bošnjaka. ”Muslimani u BiH su učili mevlud različitim povodima, poput useljenja u kuću i nakon rođenja djeteta. U prošlim vremenima da nije bilo mevluda, koji su organizirani u džamijama i kućama, teško bi se održao islamski identitet u BiH. Mevlude su očuvali naši imami s muslimankama u džematima, jer su muslimani bili pod presijom režima koji nije dozvoljavalo javno manifestovanje vjere.”

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović je u svom obraćanju kazao kako je cilj Uprave bio pokloniti ”našoj javnosti ovu izložbu kao dio bogatog mozaika obilježavanja rebiu-l-evvela i kao dio našeg kulturnog života i onoga što se doboko u našu kulturu utkalo”. ”Ova izložba je rezultat rada kolektiva Gazi Husrev-begove biblioteke i zahvaljujemo se ovom kolektivu na čelu s direktorom Osmanom Lavićem, što su dan prije obilježavanja rođenja Poslanika, a.s. omogućili da otvorimo ovu izložbu”, kazao je direktor Begović.

O povijesti mevluda govorio je dr. Ismet Bušatlić, koji je kazao kako je ova izložba retrospektiva onoga što su Bošnjaci napisali o pejgamberu Muhammedu, a.s., a uvidom u sadržaj novijih izdanja mevluda evidentno je ”kako inspiracija još traje i lijepe riječi o Alahovom Poslaniku još se ispisuju”.
Nakon otvorenja izložbe, prisutni su mogli pogledati dokumentarni film o mevludu, u produkciji Medija centra IZ na temelju teksta dr. Enesa Karića.

Postavka će biti otvorena sve do 27.11.2018. godine u auli Gazi Husrev-begove biblioteke.