Promocija Takvima i otvorenje izložbe Svjedok vremena

Promocija Takvima i otvorenje izložbe Svjedok vremena

U Gazi Husrev-begovoj bibliteci je u utorak 31. 3.2015. godine održana promocija časopisa Takvim i otvorenje izložbe Svjedok vremena u povodu obilježavanja osamdeset godina kontinuiranog štampanja ovog časopisa. Organizator događaja bio je Izdavački centar El-Kalem uz suorganizatorsku podršku Gazi Husrev-begove biblioteke.

Na promociji su govorili: predsjednik Udruženja ilmijje u BiH Mensur ef. Pašalić, akademik Enes Karić, muvekit Mustafa Sušić i mr. Osman Lavić, priređivač Bibliografije Takvima 1951-2015. i autor spomenute izložbe. Moderator promocije bio je Mustafa Prljača.

U okviru promocije bilo je govora o veoma važnoj ulozi Takvima u vršenju misije Islamske zajednice i naobrazbi muslimana tokom perioda u kojem on izlazi, te o značaju njegove praktične dimenzije koju predstavlja kalendarski dio uspostavljen naučnim i astronomskim metodama. Osim toga, naglašeno je da je Takvimvjerni pokazatelj bogate alimske tradicije u BiH i da je dokaz kako je bosanska ulema rješavala važne dileme za islam i muslimane ne očekujući da na njih odgovore svjetski islamski centri.

Ovim povodom otvorena je i izložba Svjedok vremena koja tretira dokumente i artefakte korištene za izradu kalendara i štampanje godišnjaka Takvim.

Izložbu je svečano otvorio reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović.

Postavka izložbe će trajati sve do 30. aprila 2015. godine i može se pogledati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke svakim radnim danom od 8:00 do 18:00, te subotom od 8:00 do 15:00 sati.

Više o izložbi možete pročitati OVDJE.