U Cazinu održano predavanje i izložba „Sultanske džamije Bosne i Hercegovine“

U Cazinu održano predavanje i izložba „Sultanske džamije Bosne i Hercegovine“

U petak, 3.maja 2024. godine, u Gradskoj džamiji u Cazinu,  Gazi Husrev-begova biblioteka i Medžlis IZ Cazin, organizirali su predavanje i izložbu „Sultanske džamije Bosne i Hercegovine“.

Na početku se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said ef. Mujakić koji je govorio o značaju obilježavanja „Dana džamija“ koji se prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH obilježava 7. maja.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Dženan Handžić predstavio je historijat i aktivnosti Biblioteke, nakon čega je govorio uopćeno o sultanskim džamijama u Bosni i Hercegovini.

Mr. Meho Manjgo, uposlenik Gazi Husrev-begove biblioteke i jedan od autora izložbe, u svom izlaganju stavio je fokus na sultanske džamije sa prostora Bosanske Krajine:

Sultanske džamije na prostoru Bosanske Krajine građene su od druge polovine 16. stoljeća, i podizane su ponajviše na ime sultana Murata III, koji je vladao Osmanskim Carstvom punih 20 godina, od 1574. do 1595. godine, te na ime sultana Murata IV, koji je bio osmanski sultan od 1623. do 1640. godine. Za vrijeme vladavine sultana Murata III sagrađene su, prema našim saznanjima, džamije u Jezerskom, Mutniku, Pećigradu, Vrnograču, Stijeni, Ostrošcu, Cazinu, Todorovu, Tršcu, Brekovici, Bihaću, Bužimu, Izačiću i Šturliću.

Osim sultanskih džamija u Cazinu i Bihaću na panelima ove izložbe predstavljene su i tri sultanske džamije sa područja Velikoj Kladuše, a riječ je o džamiji u Todorovu, džamiji Zagrad u Velikoj Kladuši i džamiji u Maloj Kladuši. Od ove tri džamije ovom prilikom bih izdvojio džamiju u Todorovu jer je ova džamija u nizu mnogobrojnih džamija sa drvenom munarom, prema dosadašnjim istraživanjima, jedna od arhitektonski najvrijednijih džamija u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je 1577. godine unutar zidina starog grada, a na njenom mjestu je 1868. godine sagrađena nova kamena džamija sa drvenom munarom. Kamen za gradnju džamije su prema narodnoj predaji nanijeli mještani tako što su se poredali od potoka do džamije, pa je kamen išao od ruke do ruke…

Učesnik ovog događaja bio je i Amel Redžić koji je govorio o Gradskoj džamiji u Cazinu, jednoj od sultanskih džamija koja krasi grad Cazin.

Izložba „Sultanske džamije Bosne i Hercegovine“ u Cazinu će biti otvorena za javnost do petka 10. maja 2024. godine.