U haremu Arnaudija džamije otvorena izložba “Banjalučke džamije” (VIDEO)

U haremu Arnaudija džamije otvorena izložba “Banjalučke džamije” (VIDEO)

Izložba “Banjalučke džamije”, autora Ruhulaha Hodžića i mr. Mehe Manjge, svečano je otvorena danas u haremu Arnaudija džamije u Banjoj Luci, a u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija”, koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Naime, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu svake godine na prigodan način uključena je u obilježavanje 7 maja – Dana džamija. Tako je i ove godine izložba “Banjalučke džamije”, koju su priredili uposlenici Biblioteke, dio tradicionalne manifestacije povodom Dana džamija.

– Džamija su mnogo više od molitvenih prostora, džamije su dio našeg kulturno-historijskog naslijeđa i neodvojivi dio naše kulturne historije. Gazi Husrev-begova biblioteka već godinama Dan džamija obilježava organizacijom prigodnih izložbi, koje osvjetljavaju jedan dio povijesti džamija širom naše domovine. Ove godine, u čast otvorenja Arnaudije, odlučili smo se javnosti ponuditi izložbu o banjalučkim džamijama – izjavio je direktor Biblioteke Dženan Handžić.

Na izložbi su predstavljeni paneli koji imaju za cilj da osvijetle veliku povijest džamija u Banjoj Luci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine.

– Biblioteka, kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini već niz godina obilježava sve značajne datume, između ostalog i Dan džamija. Svake godine pripremimo tematsku izložbu, koja je naš mali doprinos obilježavanju tog datuma. Arnaudija i Ferhadija su dva bisera islamske arhitekture, dvije ljepotice. One i spomenici svjetske kulturne baštine. Izložba prvi put predstavlja neke dokumente koji se čuvaju u Biblioteci, a koji se odnose na ove džamije. Pored toga, prikazane su i neke fotografije nakon zemljotresa, a koje su sačuvane u Biblioteci. Neke stare fotografije Arnaudije su također prikazane – objasnio je Ruhulah Hodžić.

U sveukupnoj povijesti čovječanstva ostat će zapisano da su u maju 1993. godine srušene Arnaudija i Ferhadija, dvije banjalučke sestre, dva ukrasa Banja Luke, dva bisera islamske umjetnosti i arhitekture, dva spomenika svjetske baštine.

U drugom dijelu izložbe Vakufska direkcija je prikazala tok obnove Arnaudija džamije.

– Na paonima se može vidjeti kompletan tok ponovne izgradnje, od postavljanja kamena temeljca, pa do završetka. Važno je naglasiti da je Arnaudija nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prilikom ponovne izgradnje morali su se poštovati svi zakonski propisi i norme koji regulišu ovu oblast, što je također vidljivo na ovim panoima. Kroz izložbu se, dakle, vidi cijela retrospektiva izgradnje – izjavio je Huso Salihović, iz Vakufske direkcije.

Izložba “Banjalučke džamije” će nakon Banja Luke biti prezentirana i sarajevskoj publici, a njeno svečano otvaranje u ovom gradu će biti održano u ponedjeljak 6. maja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci sa početkom u 14.00 sati.

(MINA)

 

Preuzeto sa portala: preporod.info