Prof. dr. Fikret Karčić – odlazak velikog prijatelja i saradnika Biblioteke

Prof. dr. Fikret Karčić – odlazak velikog prijatelja i saradnika Biblioteke

Jučer, 16.03.2022. godine u 67. godini života, na Ahiret je preselio prof. dr. Fikret Karčić. Njegov odlazak sa ovog svijeta predstavlja veliki gubitak za cjelokupnu društvenu zajednicu BiH, a posebno za Pravni fakultet i Fakultet islamskih nauka UNSA, Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, članove njegove porodice, njegove prijatelje i mnogobrojne saradnike.

Prof. dr. Fikret Karčić je bio čovjek od nauke i knjige, pa je stoga bio veoma vezan i privržen i Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kao riznici pisanog blaga i naučnih izvora. Od svojih srednjoškolskih, učeničkih i studentskih dana, Biblioteka je bila mjesto njegovog istraživanja, čitanja, učenja i pisanja. Dobar dio njegovih djela nastao je upravo na izvorima i građi Gazi Husrev-begove biblioteke, čime je profesor Karčić popularizirao i promovirao Biblioteku, kako u domovini tako i u svijetu.

Izuzetan doprinos razvoju, promoviranju i napretku Biblioteke je dao i kao dugogodišnji član i saradnik redakcije naučnog časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke, ali i kroz druge vidove aktivnosti, podrške i saradnje sa rukovodstvom i uposlenicima Biblioteke. Osim toga, on i njegova porodica su jedni od najvećih donatora knjiga za Gazi Husrev-begovu biblioteku, ali zbog svoje skromnosti taj segment dobročinstva nikada nisu željeli javno iznositi.

Zbog svega navedenog, za Gazi Husrev-begovu biblioteku odlazak prof. dr. Fikreta Karčića predstavlja gubitak velikog i važnog saradnika, vakifa i prijatelja naše kuće, kojem ćemo uvijek biti zahvalni za izuzetnu saradnju i doprinos.

Izražavamo najdublje saučešće njegovoj supruzi i uposlenici Biblioteke, mr. Hamidi Karčić, njihovoj djeci, te ostalim članovima porodice, ali i svima onima koji su ga voljeli, te poštivali njegov rad i djelo.

U znak sjećanja na lijepe dane provedene sa prof. Karčićem u našoj Biblioteci, dijelimo jedan dio serijala u produkciji Al-Jazeera Balkans pod nazivom „Hoću kući“, u kojem prof. Karčić govori o svom profesionalnom i privatnom životnom putu, kao i o Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i njenoj ulozi u njegovom životu.