Promocija publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i radionica Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata održane u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

Promocija publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i radionica Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata održane u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

U petak, 22.10.2021. godine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine održane su promocija publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i Radionica – Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata.

Promovisana publikacija, u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića nastala je kao rezultat projekta Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom. Promotori ove vrijedne publikacije, bili  su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prof. dr. Ivan Botica, viši znanstveni suradnik, sa Staroslavenskog  instituta u Zagrebu, prof. dr. Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta UNSA i priređivač doc. dr. Mehmed Kardaš, sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA.

Nakon promocije publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića realiziran je drugi dio u vidu radionice pod nazivom Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata. Radionica je okupila domaće i regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije bibliotečke, arhivske i muzejske građe, a moderator radionice je bio direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke dr. Ismet Ovčina. Radionica je nastala u sklopu projekta CENL-a – The Conference of European National Librarians, granta pod nazivom Erland Kolding Nielsen, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka.

Uvodno online izlaganje imala je dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, bibliotečka savjetnica i pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Hrvatskoj. Izlaganjem pod nazivom Sva lica zaštite kulturne baštine – od očuvanja izvornika do dostupnosti i trajne pohrane digitalne preslike prezentovani su veoma uspješni digitalizacijski projekti u NSK.

Nakon toga je magistrica Lejla Bajramović, konzervatorica iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavila temu Zašto raditi konzervaciju i restauraciju? pri čemu je govorila o važnosti konzerviranja i restauriranja originalnih dokumenata koji se nalaze u našim baštinskim ustanovama.

Konzervatorica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Anđela Aćimović se osvrnula na sam proces restauracije i konzervacije dokumenata Poljičke republike iz fonda Specijalnih zbirki NUBBiH.

Poslije kratke pauze prisutnima se obratila direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, magistrica Dragica Lompar, koja je tom prilikom predstavila probleme i perspektive digitalizacije pisane baštine u Crnoj Gori.

Uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, magistrica Ejla Ćurovac, je govorila o ulozi i značaju digitalne Gazi Husrev-begove biblioteke, uz poseban osvrt na digitalizirane fondove i procese rada na digitalnom repozitoriju.

Radionica je zaključena izlaganjem bibliotečke savjetnice Adise Žero, rukovoditeljice Sektora nabavke, obrade, periodike i službene publikacije NUBBiH, te Ahmeda Kurte, saradnika za digitalizaciju koji su prezentovali digitalne kolekcije NUBBiH.

Ovom prilikom čestitamo Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci na objavljivanju jednog izuzetno vrijednog djela i na organizaciji veoma uspješne radionice.