Završni program manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

Završni program manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

U proteklih pet dana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana je manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ u okviru koje je realizirano desetak različitih programa i sadržaja.

Manifestacija je otvorena književnom večeri i izložbom „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“. Književnik Hadžem Hajdarević održao je tom prilikom predavanje na temu „Poezija Bošnjaka“ istaknuvši između ostalog da je bosanskohercegovačka književna tradicija jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih književnih tradicija u Evropi i svijetu.

Drugog dana obilježavanja ove manifestacije održana su stručna predavanja za bibliotekare, arhiviste i konzervatore. Ovim susretima prisustvovalo je 30 bibliotekara ustanova IZ u BiH i nekolicina bibliotekara javnih biblioteka Sarajeva i Tuzle. Nakon svakog predavanja ostvarena je interakcija sa našim gostima koji su u skladu sa svojim interesovanjima postavljali pitanja i iznosili svoje probleme u radu. Nakon predavanja bibliotekari i gosti su posjetili naš Odjel restauracije i konzervacije gdje su im praktično pokazane metode na koji način u vlastitim uslovima mogu najbolje sačuvati i prevenirati oštećenja pisane građe.

Treći dan manifestacije organizirali smo debatni turnir na kojem je učestvovalo šest srednjih škola koje djeluju u okviru Islamske zajednice, odnosno tridesetak učenica i učenika. U ovom programu učenici medresa i Prve bošnjačke gimnazije su debatovali na teme zaštite i promocije naše kulturne baštine, i tom prilikom pokazali su da se na ovu kategoriju mladih ljudi itekako može računati u planiranju i kreiranju boljih uvjeta za našu kulturnu baštinu.

U cilju podizanja svijesti kod mladih o važnosti razumijevanja značaja kulturne baštine i njene zaštite, te s ciljem upoznavanja mladih s Gazi Husrev-begovom bibliotekom i mogućnostima korištenja naših savremeno opremljenih čitaonica i bibliotečke grade, Gazi Husrev-begovu biblioteku, četvrti dan manifestacije, posjetilo je oko 1200 učenika završnih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola. Ovom prilikom učenici su pogledali film o Biblioteci, posjetili novu muzejsku postavku i ukratko se upoznali s historijatom i radom ove Biblioteke.

Peti dan Manifestacije održana je radionica za učenike JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“. Uposlenici Biblioteke pripremili su djeci zanimljive radionice i djeca su kroz zabavu učila kako funkcioniše ova biblioteka i oni su danas bili naši mali bibliotekari, informatičari, konzervatori i restauratori.

Manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ zatvorena je predavanjem i izložbom „Rukopisna djela andaluzijskih autora u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu“, autora mr. Osmana Lavića. Rukopisna djela predstavljena na predavanju i izložbi potvrđuju da Gazi Husrev-begova biblioteka čuva pamćenje svijeta.

Tokom ove manifestaciju koja je organizirana povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO-vog programa „Pamćenje svijeta“ Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetilo je preko 1500 posjetilaca.