STJECIŠTE DOBRA U SAVREMENOJ ERI

STJECIŠTE DOBRA U SAVREMENOJ ERI

U okviru programa obilježavanja 487. godišnjice rada i postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, održanog 15.01.2024. godine, u Velikoj sali Biblioteke, upriličena je projekcija dokumentarnog filma „Stjecište dobra u savremenoj eri“, autora Šahsene Đulović i Muhameda Halilovića.

Film predstavlja retrospektivu onoga što je Gazi Husrev-begova biblioteka postigla i uradila u periodu od 2014. do 2024. godine, odnosno od preseljenja u novu, namjenski projektovanu zgradu u kompleksu Gazijinog vakufa.

Tih posljednjih deset godina rada Gazi Husrev-begove biblioteke u novim uvjetima predstavljaju kratak period u odnosu na njeno gotovo polumilenijsko trajanje.  Ipak, umnogome se razlikuju u odnosu na prošla stoljeća.

Film govori o tome kako pisano blago koje Biblioteka čuva u svojim fondovima, nakon godina provedenih u neuvjetnim prostorima i nekoliko selidbi i premještanja, konačno 2014. godine nalazi svoj smiraj u novoj zgradi, zdanju koje je ekvivalentno vrijednosti toga blaga.

S novim prostorom, modernom opremom i idealnim uslovima za rad, dolaze i izazovi kako organizirati rad Biblioteke na najbolji način da bi se ona etablirala u društvu kao renomirana naučno-kulturna institucija sa proširenim spektrom djelatnosti. Značajano je bilo to što se Biblioteka od prvog dana u novom prostoru u potpunosti otvorila prema javnosti, te u tim prvim danima i mjesecima rada, svojom otvorenošću, planiranom i pažljivom komunikacijom s javnošću stekla povjerenje društva i zajednice, te je to bio dobar početak i kurs koji je u svom radu zauzela.

Nakon takvog početka i visoko postavljenih ciljeva, Biblioteka je nastojala razvijati se na više kolosijeka: kao biblioteka, arhiv, muzej, naučno-istraživački i kulturni centar.

Film „Stjecište dobra u savremenoj eri“ govori o uloženom naporu kolektiva Biblioteke da se postignu ti ciljevi i da Biblioteka podjednako napreduje na svim tim kolosijecima. Rezultati, informacije i statistički podaci prezentirani u filmu idu u prilog činjenici da se Gazi Husrev-begova biblioteka u posljednjem desetljeću uspjela pozicionirati kao moderan, i vremenu u kojem djeluje, primjeren hram nauke i kulture.

Film možete pogledati na slijedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=RAEPKAcUlYI