Čitaonice

Otvaranjem nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u januaru 2014. godine, omogućeno je značajno unapređenje i modernizacija prostora za smještaj vrijednih rukopisa i štampanih materijala koji služe kao jedinstven izvor izučavanja historije islamske tradicije i opće kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine.

Jednako vrijedno je i unapređenje uslova u kojima učenici, studenti, istraživači i naučnici mogu da obavljaju svoja studijska ili naučna istraživanja. Nastojeći da zadovolji specifične potrebe dviju grupa korisnika u skladu s njihovim interesovanjima, Biblioteka korisnicima stavlja na raspolaganje dvije čitaonice, studentsku i istraživačku. Namjena studentske čitaonice je prvenstveno da omogući optimalne uslove za učenje, dok je istraživačka čitaonica prilagođena istraživačima koji se koriste digitalnom građom Biblioteke. Obje čitaonice su pod videonadzorom.

Studentska čitaonica

S obzirom na činjenicu da je veliki broj studenata Univerziteta u Sarajevu smješten u studentskim domovima u kojima najčešće nedostaju odgovarajuće prostorije za učenje, Gazi Husrev-begova biblioteka predstavlja mjesto koje im obezbjeđuje uslove da se u miru i tišini mogu posvetiti učenju i spremanju ispita.

 

Velika studentska čitaonica raspolaže sa 100 mjesta, od kojih svako ima svoj priključak za struju koji omogućava dugotrajan rad na laptopu ili tabletu. Još jedna prednost ove čitaonice je u tome što je klimatizirana i pokrivena besplatnim wireless internet signalom.

 

Studenti mogu da donesu svoje knjige i materijale iz kojih će učiti, ali im istovremeno na raspolaganju stoji i obimna građa Biblioteke, ukoliko im je potrebna. Također se mogu koristiti uslugama bifea Biblioteke kao prostora za odmor i osvježenje.

Istraživačka čitaonica

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci se čuva stoljećima stara, vrijedna i rijetka arhivska i rukopisna građa koja je digitalizirana iz konzervacijskih razloga i koja se isporučuje korisnicima u digitaliziranoj formi, izuzev u iznimnim slučajevima za koje je potrebno dostaviti pismeni zahtjev upravi Biblioteke.

 

Kapacitet ove čitaonice je 20 mjesta, a opremljena je kompjuterima čija isključiva svrha jeste da čitaocima pruži indirektan pristup dokumentima za koje su zainteresovani i to na način koji, bez digitalizacije, ne bi bio moguć.

 

Iz sigurnosnih razloga, na kompjuterima u istraživačkoj čitaonici onemogućen je pristup internetu, korištenje USB-a ili sličnih uređaja.

Radno vrijeme čitaonica: ponedjeljak do petka 08:00-18:00, subota 09:00-16:00