Delegacija iz daleke Kine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Delegacija iz daleke Kine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U ponedjeljak 30. marta 2015. godine Gazi Husrev begovu biblioteku posjetila je delegacija koju je predvodio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić. Delegaciju su činili: prof. dr. Lija Zhongkui – rektor Northwest Normal Univerziteta u Kini, gospodin Quan Xiaohui – direktor Ureda za međunarodnu saradnju Northwest Normal Univerziteta, gospođa Sun Mei – šef za međunarodnu razmjenu i saradnju na Northwest Normal Univerzitetu, prof. dr. Ugo Vlaisavljević – prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Faruk Mekić – prorektor za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu i dr. Jasna Bošnjović – rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Oni su se susreli sa gospodinom Muhamedom Hodžićem – vd direktora Gazi Husrev-begove biblioteke i njegovim saradnicima. Upriličen je obilazak Biblioteke nakon kojeg je uslijedio i zajednički sastanak. Domaćini su upoznali goste iz daleke Kine sa kulturno-historijskim činjenicama koje se tiču Biblioteke, kao i njenom bogatom baštinom pohranjenom u depoima. Kroz razgovor o svakodnevnom funkcioniranju Biblioteke i njenim planovima za budućnost, gosti su izrazili želju sa eventualnu saradnju.
 
Inače, ova delegacija je u posjeti BiH u povodu otvaranja Konfučijevog instituta u Sarajevu koje će biti upriličeno 2. aprila 2015. godine u u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Konfučijev institut na Univerzitetu u Sarajevu osniva se u saradnji sa Northwest Normal Univerzitetom iz Kine s ciljem jačanja kulturno-obrazovne saradnje između Bosne i Hercegovine i Kine, te promocije kineske kulture i jezika. Misija Konfučijevih instituta kao neprofitnih obrazovnih ustanova je da doprinesu boljem razumijevanju kineskog jezika i kulture među pripadnicima drugih naroda, razvijaju prijateljske odnose između Kine i zemalja svijeta, te da potiču razvoj multikulturalizma na globalnoj razini. Danas u svijetu, u 140 zemalja, djeluje više od 1200 Konfučijevih instituta i učionica.