Direktori nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku

Direktori nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku

23.09.2016. Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetila je delegacija direktora nacionalnih biblioteka zemalja Jugoistočne Evrope.

Delegaciju su sačinjavali:
  • Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine;
  • Gđa Jelena Đurović, direktorica Narodne biblioteke ”Đurđe Crnojević”, Crna Gora, Cetinje;
  • Gosp. Laslo Blašković, direktor Narodne biblioteke Srbije, Beograd;
  • Gđa Martina Rozman-Salobir, direktorica Narodne in univerzitetne knjižnice Slovenije, Ljubljana;
  • Gosp. Jovica Tasevski, zamjenik direktora Narodne i univerzitetske biblioteke ” Sv. Kliment Ohridski”, Makedonija, Skopje.
Direktori biblioteka su učestvovali na 5. Konferenciji direktora nacionalnih biblioteka zemalja Jugoistočne Evrope koja je održana u NUBBiH 22. i 23. septembra 2016. godine. Svoj boravak u našoj zemlji iskoristili su, između ostalog, i za posjetu Gazi Husrev-begovoj biblioteci gdje ih je primio direktor mr. Osman Lavić.
Ovo je bila prilika da direktori razmijene iskustva i porazgovaraju o pitanjima i temama s kojima se sve biblioteke susreću u svom radu i djelovanju.
Direktor Lavić je goste upoznao sa aktivnostima Gazi Husrev-begove biblioteke, između ostalog, njenim izdavačkim projektima, informatičkim rješenjima, uspostavljanjem virtualne biblioteke i planovima za budući rad.
Gosti su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost na gostoprimstvu, te iskazali želju i spremnost za međusobnu saradnju na određenim projektima. 
Zaključeno je da je potrebno uspostaviti čvrste veze i saradnju između biblioteka regiona i da ima dosta prostora za zajedničko djelovanje.