Enes Karić – Dizanje spornih vela : O islamu u svijetu bez središta

Enes Karić – Dizanje spornih vela : O islamu u svijetu bez središta

Enes Karić je rođen 1958. godine u Travniku, a od 1981. godine radi na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Bavi se teologijom, filozofijom, književnošću i napisao je veliki broj romana, eseja i priča. Preveo je mnoga značajna djela sa arapskog i engleskog jezika, i dobitnik je nekoliko izuzetno vrijednih nagrada na polju književnosti.

Knjiga Dizanje spornih vela : O islamu u svijetu bez središta je zbirka novijih tekstova Enesa Karića koji kao centralnu temu imaju odnos islama i modernosti u okcidentalnim i orijentalnim horizontima. Kako u svojoj recenziji piše Hilmo Neimarlija, tekstove povezuje misao o prepoznavanju vjerskih temelja islamskog priznanja razlika u pitanjima religije i kulture i obnavljanju islamskog vjerskog potencijala u prevladavanju muslimanskih unutarnjih i vanjskih isključivosti i samoizolacija. Karić u ovom djelu različite tipove tumačenja islama predstavlja kao ravnopravne opcije u izvornim vjerskim legitimacijama, ali i u modernim svjetovnim uslovima, te on ujedno onemogućava da samo jedno od tumačenja bude ono koje tumači islam u cjelini. U dijalogu islamskog i evropskog svijeta, Karić vidi priliku za ideju „evropskog islama“, a u svemu tome, kako piše urednik Matija Bošnjak, progovara međusvijet Bosne, njeno istovremeno pripadanja islamskom i europskom civilizacijskom naslijeđu. Ovo djelo se može posmatrati kao autorov doprinos oslobađanju od ideološkog vela, i nudi nam prikaz prožimanja islama sa evropskom kulturom. Recenzije su pisali Hilmo Neimarlija i Ervin Jahić.

Knjiga je izdata u tvrdom uvezu na 286 stranica, od strane Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, u Zagrebu 2020. godine. Urednik ovog izdanja je Matija Bošnjak, grafičko oblikovanje je radila Selma Kukavica, a lekturu i korekturu Azra Hodžić-Čavkić.