GHB pobjednik takmičenja u Dublinu: Uspjeh Biblioteke, bh. bibliotekarstva ali i cijele države

GHB pobjednik takmičenja u Dublinu: Uspjeh Biblioteke, bh. bibliotekarstva ali i cijele države
Na takmičenju za najbolji poster ovogodišnjeg IFLA WLIC kongresa u Dublinu, međunarodnog stručnog i naučnog događaja iz područja bibliotekarstva i informacijskih nauka, Gazi Husrev-begova biblioteka je osvojila prvo mjesto.

Autori postera su Ejla Ćurovac i Adnan Ćurovac, a poster je dizajnirao Ali Drkić.

Važno je naglasiti da je ovo prvi put da je nagradu osvojila neka biblioteka iz Bosne i Hercegovine.

Ejla i Adnan Ćurovac su boravili u Dublinu, a nakon njihovog povratka s Ejlom smo razgovarali o ovoj nagradi, kongresu i iskustvima s kojima su se vratili u Bosnu i Hercegovinu.

– Kongres je na jednom mjestu okupio stručnjake vezane uz svaki aspekt bibliotečke profesije, te informacijske stručnjake iz cijelog svijeta kako bi pomogli u postavljanju međunarodne agende i istraživali pitanja od interesa za globalno bibliotečko polje. Delegati iz svih zemalja svijeta, iz biblioteka i srodnih institucija kao što su arhivi, galerije i muzeji, od nivoa učenika do nivoa direktora, se ohrabruju da prisustvuju – objasnila je Ćurovac.

Kako je kazala, njihova iskustva su izuzetno lijepa, zbog mogućnosti da upoznaju stručnjake iz cijelog svijeta i da s njima razmijene iskustva i dobre prakse koje provode u bibliotekama.

– Posebno vrijedno iskustvo je bila mogućnost za saradnju s Goethe institutom koji nas je zahvaljujući projektu Emerging International Voices nagradio značajnom novčanom svotom koja je pokrila naše kotizacije i troškove smještaja, što je bilo zaista značajno. Organizirali su za nas i posebne radionice, te druženja i kulturalne večeri. IFLA je omogućila i posjetu bibliotekama u Galwayu što je također bilo prekrasno iskustvo – ispričala nam je ona.

Kada je riječ o nagradi koju je osvojila Gazi Husrev-begova biblioteka, Ćurovac je naglasila da je ovaj uspjeh od ogromnog značaja za Biblioteku, bibliotekarstvo u našoj zemlji, ali i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Nagrada je dodijeljena u konkurenciji od preko 170 postera iz cijelog svijeta.

– Autori postera pod nazivom “Gazi Husrev-beg Library Book Museum” smo bili moj suprug i kolega Adnan Ćurovac i ja, a dizajn postera je radio naš kolega Ali Drkić koji je uradio zaista sjajan posao. Posteri su morali biti u okviru jedne od tema IFLA-ine petogodišnje strategije – Nadahnite, angažirajte, omogućite i povežite se, a posebno nas je obradovalo to što je naš poster pokrio sve ove teme i da je to prepoznato od strane stručnog žirija. To je posebno naglašeno i u toku završne ceremonije prilikom proglašenja pobjednika. Nadam se da smo osvajanjem ove nagrade uspjeli inspirisati bibliotekare u našoj zemlji, ali i učiniti ponosnim sve naše kolege u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i cijeloj našoj domovini – naglasila je Ćurovac.

Istaknula je da je na ovaj način njihov trud i rad prepoznat od strane svjetske bibliotečke zajednice, ali i da je ovom pobjedom naša država postala vidljivija na mapi svijeta.

Veoma rijetko se bibliotekari Bosne i Hercegovine spominju i veoma rijetko se o našim bibliotekarima govori, a naše biblioteke su zaista izvori ogromnog blaga i vrijednosti.

Osim toga, imamo i veliki broj informacijskih stručnjaka koji su zaista sjajni u svom poslu, ali se nažalost teško mogu istaći. Na ovu nagradu smo zaista jako ponosni jer smo uspjeli da predstavimo našu biblioteku u najboljem svjetlu i da naš muzej knjige na jedan način ponudimo kao inspiraciju kolegama iz cijelog svijeta – kazala je ona.

Dodala je da ih je posebno obradovala činjenica da su kolege iz susjednih država bile sretne zbog ove pobjede jer su, na jedan način, pobjedu doživjeli kao svoju, a pobjednike kao predstavnike cijelog regiona.

– Za Gazi Husrev-begovu biblioteku je osvajanje ove nagrade vrlo značajno jer su se informacijski stručnjaci sa svih kontinenata oduševili našom tradicijom dugom skoro pet stotina godina i svim onim što su kolege iz Biblioteke radile tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini da zaštite vrijednu bibliotečku i nebibliotečku građu koju smo imali u svojim fondovima, te nam se na ovaj način otvorio put za brojne saradnje i projekte s kolegama iz cijelog svijeta – poručila je Ejla Ćurovac.

Preuzeto sa portala Preporod.info