Izložba „Banjalučke džamije“ otvorena u Sarajevu

Izložba „Banjalučke džamije“ otvorena u Sarajevu

Danas, 6.maja 2024. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu svečano je otvorena izložba „Banjalučke džamije“. Izložba koju su priredili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, Ruhulah Hodžić i mr. Meho Manjgo, uvrštena je u sadržaj manifestacije Dani džemata i džamija 2024.  u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Prethodno je ova izložba postavljena u haremu Arnaudija džamije u Banjoj Luci čije zvanično svečano otvaranje će se održati sutra. Izložba sadrži 21 panel koji ima za cilj da osvijetli veliku povijest džamija u Banjoj Luci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine.

U svojstvu domaćina i suorganizatora, ovom prilikom direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Dženan Handžić istakao je:

Džamije nisu samo molitveni prostori. Džamije su, kao i svi sakralni objekti općenito, neodvojivi dio kulturno-historijskog naslijeđa, kako lokalne zajednice, tako i čovječanstva u cjelini. One su izraz arhitektonskih i umjetničkih dometa jednog vremena, svjedoci i sudionici naše prošlosti. Dijelile su sudbinu naroda i prostora kojem pripadaju, nekada stradale od prirodnih nepogoda, nekada od našeg nemara, a nekada od mržnje zlih ljudi i njihovih rušilačkih postupaka. Unatoč svemu tome, one uglavnom i danas ponosno stoje na mjestima na kojima su ih njihovi utemeljitelji, vjerujući i nadajući se Božijoj nagradi, postavljali da podsjećaju na Boga i da služe Njegovim stvorenjima. Dokazuje to i šesnaest obnovljenih banjalučkih džamija.

Obnavljajući ih, izvršili smo transgeneracijski transfer vrijednosti i posvjedočili da je snaga dobra i iskrene namjere jača od svake mržnje i rušilaštva.

 

Izložbu je svečano otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH hafiz dr. Mensur Malkić:

Spomenut ćemo – da će sutra, ako Bog da, biti upriličeno svečano otvorenje obnovljene Arnaudija džamije u Banjoj Luci, koja je porušena u noći izmešu 6. i 7. maja1993. godine kada je porušena i najpoznatija banjalučka Ferhadija džamija – kaoja je, hvala Bogu, obnovljena i otvorena 2016. godine. I nakon 30 i više godina, hvala Allahu, dž.š, evo nas Bošnjaka, muslimana u našoj domovini Bosni i Hercegovini, u našim džematima, organiziranim unutar naše Islamske zajednice.

Tu smo zajedno sa našim džamijama, u našim lijepim džamijama, bosanskim džamijama, banjalučkim džamijama..

Osvrnuvši se na 8. manifestaciju Dani džemata i džamija koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, dr. Malkić je rekao: Ovom manifestacijom, između ostalog, želimo da afirmiramo džemat, odnosno rad u džematu i misijsko djelovanje. Podjestit ćemo da je i moto aktivnosti u ovogodišnjem ramazanu bio „Naša sigurnost je u džematu“.

 

Prisutnima se obratio i jedan od autora izložbe Ruhulah Hodžić koji je posjetitelje detaljnije upoznao sa konceptom, sadržajem i ciljem izložbe.

Izložba će za javnost biti otvorena do subote 11.5.2024. godine i moći će se pogledati svakim danom od 9:00 do 16:00 sati u atriju Gazi Husrev-begove biblioteke.