Izložba „Blagodarja medresa“ u Gradskoj galeriji u Bihaću

Izložba „Blagodarja medresa“ u Gradskoj galeriji u Bihaću

Dana, 23. marta 2022. godine, u Gradskoj galeriji u Bihaću, svečano je otvorena izložba Balgodarja medresa. Izložbu su priredili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a njenim otvaranjem započeta je manifestacija „Dani Medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u okviru koje je predviđeno održavanje brojnih vjerskih i kulturnih sadržaja u nekoliko medžlisa Muftijstva bihaćkog.

Izložbu Blagodarja medresa svečano je otvorio bihaćki  muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić kazavši da današnje medrese odgovaraju potrebama i zahtjevima vremena, te da one nude širok spektar odgojno-obrazovnih aktivnosti važnih za pravilno odrastanje i stasavanje naše djece.

Izložbi su prisustvovali profesori i učenici Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“, dekan Islamske pedagoške akademije, te mnogi drugi članovi kulturne i akademske zajednice grada Bihaća.

U ime uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke, prisutnima se obratio jedan od autora izložbe, Ruhulah Hodžić, koji je nakon predstavljanja sadržaja izložbe istakao da je njen cilj predstaviti historijski razvoj medresa kao tradicionalnih odgojno-obrazovnih ustanova koje baštine univerzalne islamske vrijednosti, i u kojima se stiču korisna znanja i vještine. Osim toga, u svome obraćanju istakao je da Gazi Husrev-begova biblioteka i ovom izložbom svjedoči svoju posvećenost bdijenju nad historijom, tradicijom i kulturnim naslijeđem BiH. Kroz kratke biografije alumnista, izložba pokazuje da su medrese, ne samo najstarije obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, već i najuspješnije škole na ovim prostorima.