Izložba ”Posuđeno vrijeme”

Izložba ”Posuđeno vrijeme”

U  Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba pod nazivom Posuđeno vrijeme. Izložba prikazuje fotografije starih bosanskih nišana kao posebnih zapisa i svjedoka o našoj bogatoj kulturnoj prošlosti. Nišani su različitih oblika i veličina, a nastali su tokom 17. i 18. stoljeća diljem Bosne i Hercegovine. Pored toga što se javljaju kao posebni svjedoci naše kulturne baštine, ovi kameni spomenici predstavljaju nezaobilazan materijal za proučavanje naše historije. Oni su izvor dragocjenih podataka, svjedoci pismenosti i bogate klesarske tradicije na ovim prostorima, zbog čega ih često nazivamo kamenim bibliotekama ili arhivima na otvorenom.
U prvom dijelu izložbe predstavljene su fotografije nišana iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, poput: Sarajeva, Travnika, Mostara, Bihaća, kao i fotografije koje su nastale u Turskoj. Autor izloženih fotografija je Faruk Ibrahimović, nosilac zvanja majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini, član Američkog fotografskog društva (PSA), te dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za fotografiju.  Danas se njegove fotografije nalaze u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama u Australiji, Austriji, Finskoj, Mađarskoj, Norveškoj, SAD, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.
U drugom dijelu izložbe izložene su originalne fotografije iz foto-arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke. Riječ je o fotografijama nadgrobnih spomenika istaknutih bosanskohercegovačkih velikana, poput: Mehmeda Mejlije, Džemaludina Čauševića, Safvet-bega Bašagića, Mehmeda Spahe, Rešada Kadića itd. Također, izložene su i stare fotografije sarajevskih mezarja (Alifakovac, Kovači, Grlića brdo’¦) kao i fotografije stećaka u Sarajevu i njegovoj okolini.
Posjetioci će imati priliku pogledati izložbu u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo od 15.10.2018.” do 19.10.2018. (10:00 do 16:30).