Izložbu „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“ posjetilo više stotina srednjoškolaca i studenata

Izložbu „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“ posjetilo više stotina srednjoškolaca i studenata

Izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“ , koja je postavljena u povodu obilježavanja 500 godina od dolaska Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne, privukla je pažnju velikog broja posjetitelja i gostiju. Posebno nas raduje što je izložbu posjetio veliki broj mladih ljudi, odnosno učenika i studenata koji su se, na poticaj svojih nastavnika i profesora,  željeli više upoznati sa likom i djelom najvećeg vakifa Bosne i grada Sarajeva. Među njima su, u najvećem broju, bili učenici medresa, posebno Gazi Husrev-begove medrese, učenici sarajevskih gimnazija, Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, kao i studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Učenici i studenti su izrazili svoje zadovoljstvo izložbom i onim što su mogli naučiti i vidjeti.

 

Niz aktivnosti Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu usredotočen je na upoznavanje kulturne zaostavštine ovog podneblja. S tim u vezi smo organizirali i posjetu Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a povod nam je bila izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“. Ovo je bila idealna prilika da se prisjetimo lika i djela najvećeg dobrotvora Gazi Husrev-bega, i da, shodno njegovim hajratima, vidimo o kakvom se vizionaru radilo. Koristimo priliku zahvaliti se kolektivu Biblioteke na srdačnoj dobrodošlici, kao i na samoj organizaciji izložbe.

Potpredsjednik USFIN-a Alija Kurtanović

 

U obilasku izložbe „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“ bilo je odjeljenje I-b razreda Gazi Husrev-begove medrese sa svojim razrednikom hfz. Mensudom Đulovićem.  Drago nam je što smo imali priliku naučiti nove stvari o Biblioteci i drugim vakufima koje nam je ostavio osnivač naše škole. Naša dužnost je da savjesno i odgovorno čuvamo amanet koji nam je on ostavio. Blago koje smo naslijedili od njega neprocjenjive je vrijednosti, te ga moramo čuvati i, ako Bog da, hoćemo. Zahvaljujemo se osoblju Gazi Husrev-begove biblioteke na gostoprimstvu i ljubaznosti, te se radujemo ponovnoj posjeti.

Vedad Smajić, učenik I-b razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu