Jedan lijep poklon za Gazi Husrev-begovu biblioteku

Jedan lijep poklon za Gazi Husrev-begovu biblioteku

U četvrtak, 18.05.2023. godine Biblioteka je dobila jedan neobično lijep poklon. Naime, radi se o litografskom izdanju minijaturnog rukopisa mushafa kojeg je za muzejsku zbirku Gazi Husrev-begove biblioteke poklonila gospođa Zehra Husejnagić iz Zenice.

Ovaj rukopis mushafa je prepisan 1679. godine. tj 1090. godine po Hidžri. Rukopis je fotografisan a zatim umanjen i štampan ali godina umanjenja nije jasna. Ispod teksta vidljivo je devet ličnih pečata sa tekstom koji nije u potpunosti čitljiv a radi se o hafizima koji su pregledali Kur’an i svojim pečatima ovjerili vjerodostojnost teksta.

Ovaj primjerak je posebno zanimljiv zbog svojih malih dimenzija, a u Biblioteci će biti inventarisan i upisan u muzejsku zbirku, te će biti korišten kao eksponat za tematske izložbe ali i kao predmet istraživanja zainteresiranih istraživača.

Ovom prilikom uručili smo zahvalnicu gospođi Zehri Husejnagić za ovaj eksponat koji se godinama čuva u njenoj porodici. Molimo Allaha, dž.š, da nju i članove njene porodice nagradi za ovaj lijep gest i doprinos očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.