Kolokvij: 100 godina od rođenja Abdurahman-ef. Hukića

Kolokvij: 100 godina od rođenja Abdurahman-ef. Hukića

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u srijedu, 8. septembra 2021. godine, u 14:00 sati održat će se kolokvij posvećen rahmetli Abdurahmanu ef. Hukiću, alimu, spisatelju i jednom od značajnijih dužnosnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kolokvij se organizira u povodu 100 godina od njegovog rođenja, a o njegovom životu, radu i intelektualnom doprinosu govorit će dr. Šefko Sulejmanović, mr. Muharem Omerdić i mr. Osman Lavić.

Organizatori kolokvija su: Uprava za obrazovanje i nauku IZ u BiH, Institut za društvena i religijska istraživanja i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Kolokvij se organizira na temelju Odluke o ustanovljavanju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja datuma rođenja ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini koju je Rijaset donio 25. februara 2021. godine.

Abdurahman ef. Hukić spada u kategoriju istaknutih ličnosti koje su pružile cjelovit i značajan lični doprinos u djelovanju i afirmaciji najviših organa Islamske zajednice ili su stekle najviše institucionalno priznanje u organizaciji Islamske zajednice.

Abdurahman ef. Hukić je rođen 1921. godine u Tojišićima kod Tuzle. Obavljao je dužnost šefa Kabineta reisu-l-uleme, direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, zatim je bio savjetnik u Vrhovnom islamskom starješinstvu, te glavni i odgovorni urednik časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke. Autor je i prevoditelj više značajnih djela iz islamistike, kulturne baštine muslimana, udžbenika i priručnika. Osim toga, aktivno je objavljivao svoje radove u stručnim časopisima, novinama i glasilima Islamske zajednice: Anali GHB, Preporod, Glasnik VIS, Islamska misao.