MANIFESTACIJA „PAMĆENJE SVIJETA – OTRGNUTO OD ZABORAVA“

MANIFESTACIJA „PAMĆENJE SVIJETA – OTRGNUTO OD ZABORAVA“

Manifestaciju „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“  Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizira u okviru obilježavanja godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Pamćenje svijeta – Memory of the World u koji je upisana i rukopisna zbirka ove biblioteke.

 

U Sarajevu će u periodu od 27. oktobra do 10. novembra 2023. godine biti održana manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“  u okviru koje će se organizirati otvorenje manifestacije sa predavanjem na temu „Knjiga i priroda“ i prigodnim programom, kojim Biblioteka ujedno obilježava i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama, dvije izložbe, stručna predavanja iz oblasti bibliotekarstva, arhivistike, zaštite i promocije kulturne baštine, dan filma (projekcije dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova o pisanoj baštini za učenike osnovnih i srednjih škola), radionica za djecu i debatno takmičenje za srednjoškolce. Također, svih deset dana trajanja Manifestacije biće obezbijeđen besplatan ulaz u Muzej knjige GHB za sve posjetitelje.

Otvorenje Manifestacije biće upriličeno 27. oktobra 2022. godine, u 20:00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. U okviru otvorenja Manifestacije, predavanje na temu „Knjiga i priroda“, održati će doc.dr. Samedin Kadić, a između ostalih sadržaja, posjetioci će na samom otvorenju imati priliku uživati u muzičkim izvedbama sevdalinki učenica JU Osnovna muzička škola “Mladen Pozajić” Sarajevo Ume Čizmić (violina) i Amine Račić (vokal).

Izjave za medije: 27. oktobar, 2022. godine u 19:45 minuta

Manifestaciju „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ Biblioteka organizira u okviru obilježavanja godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Memory of the World u koji je upisana i rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Ovaj UNESCO-ov registar pokrenut je 1992. godine, u toku rata u Bosni i Hercegovini a najznačajniji motiv za ubrzanje pokretanja bilo je uništavanje dokumentarne baštine u Bosni Hercegovini u to vrijeme, a posebno razaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, odnosno Vijećnice Grada Sarajeva. Ove godine, kada UNESCO obilježava 31. godišnjicu pokretanja registra Memory of the World, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu se pridružila obilježavanju. Također, ove godine, prigodnim predavanjem na temu „Knjiga i priroda“, Biblioteka se pridružuje obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Manifestacija je koncipirana na takav način da je usmjerena i okrenuta prema najrazličitijim kategorijama društva, a poseban fokus je na mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, kao i mladim istraživačima, naučnicima i kulturnim djelatnicima.

 

Kontakt:

Za više informacija pozovite broj 033/238-152, ili pišite na info@ghb.ba .

Kontakt osobe: Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću GHB i Ruhulah Hodžić, konzervator i restaurator GHB