Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

U utorak, 12.09.2023. ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, zajedno sa svojom delegacijom, posjetio je Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

Al Ghanim je prvo prisustvovao svečanoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice, koja je održana u VIP salonu Biblioteke, a zatim je, u pratnji reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazovića i direktora Biblioteke mr. Osmana Lavića, obišao nekoliko odjeljenja i pogledao najznačajnije rukopise koji se ovdje čuvaju.

Uposlenici Biblioteke su, u čast gostiju, postavili izložbu “Blago koje traje”, koja govori o najznačajnijim historijskim činjenicama vezanim za Biblioteku i njene fondove, kao i izložbu fotografija sa svečanog otvaranja nove zgrade Biblioteke održanog 2014. godine.

Naime, s obzirom da je nova zgrada Biblioteke u potpunosti izgrađena i opremljena zahvaljujući donaciji Države Katar, svečano otvaranje zgrade u januaru 2014. godine upriličeno je u prisustvu tadašnjih visokih državnika Katara, i izazvalo je veliku pažnju javnosti i medija. U januaru 2024. godine navršava se 10 godina od otvorenja nove zgrade, a ovu posjetu ministra  Al Ghanima, kolektiv Biblioteke dočekao je sa radošću i zaahvalnošću, te su iskoristili priliku da sve prisutne podjsete na taj veliki događaj u historiji Gazi Husrev-begove biblioteke i Islamske zajednice u BiH.

U razgovoru sa ministrom dogovoreni su i neki novi vidovi saradnje i edukacijskih projekata koje će podržati Ministarstvo vakufa Države Katar, a na kraju se ministar Al Ghanim upisao u Knjigu utisaka  izrazivši svoje zadovoljstvo i zahvalnost na gostoprimstvu.