MIZ Jajce organizovao tribinu “Biblioteke – riznice prošlosti i vakufi za budućnost”

MIZ Jajce organizovao tribinu “Biblioteke – riznice prošlosti i vakufi za budućnost”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Jajce večeras je organizovao tribinu pod nazivom “Biblioteke – riznice prošlosti i vakufi za budućnost”. Kroz pomenutu temu, predavači su nastojali dodatno približiti ulogu biblioteka u životima muslimana, posebno kada je riječ o privatnim bibliotekama, koje su danas bogata ostavština i pečat vremena u kojem se nekada živjelo.

Gosti predavači na tribini bili su prof.dr. Ismet Bušatlić i mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Moderator i uvodničar tribine bio je Zehrudin-ef. Hadžić.

U svom izlaganju prof. Bušatlić je poseban akcenat postavio na važnost znanja, važnost naslijeđa koje su nam ostavile prethodne generacije, dajući nam kratak osvrt na biblioteke i značajne detalje u pogledu grada Jajca, pod jednom sveobuhvatnom tezom “Vremeplov knjige u Kraljevskom gradu”.

– Mi još uvijek imamo nepoznanica i praznih vremenskih prostora u historiji i historiji biblioteka koje nismo ni počeli istraživati -istaknuo je prof. Bušatlić.

Posebno se osvrnuo na bogatstvo historijskih djela koja se odnose na Jajce, a uspješno su sačuvana od zaborava.

Mr. Osman Lavić je kroz svoje izlaganje, prisutnim gostima nastojao približiti Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu kao bogatu riznicu historije, osvrćući se na njenu razvnovrsnu historijsku građu, kao jednu od najstarijih biblioteka Istočne Evrope.

– Bogata ostavština u našim bibliotekama dokaz je koliko smo mi kao narod posvećeni očuvanju, prepisivanju i izučavanju knjige. Biblioteke su naši reprezentativni muzeji kulturne baštine i života čovjeka na našim prostorima – istakao je Lavić.

Kao poseban trenutak, nakon izlaganja naših gostiju, na tribini je upriličena i svečana primopredaja 1200 bibliotetskih jedinica kao poklon prof.dr. Ismeta Bušatlića i Gazi Husrev-begove biblioteke MIZ Jajce.

Osim na tribini, rukovodstvo Gazi Husrev-begove biblioteke zajedno sa direktorom, provelo je rano poslijepodne u ugodnom druženju u prostorijama Medžlisa Jajce, gdje su predstavljene aktivnosti, a također su sa domaćinima obišli znamenitosti grada Jajca.

Uz srdačne utiske koji su obostrani, nadamo se da će saradnja ove dvije institucije biti nastavljena i u narednom periodu.

(Lejla Kasum/Preporod.info)

Preuzeto sa portala: preporod.info