Muftija sarajevski u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Muftija sarajevski u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Dana, 9. marta 2022. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu posjetio je sarajevski muftija dr. Nedžad Grabus, zajedno sa saradnicima i glavnim imamima sarajevskog muftijstva. Direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, upoznao je goste s historijatom, organizacijom i radom ove ustanove, istaknuvši prije svega da Biblioteka danas, četiri stotine osamdeset i pet godina nakon osnivanja, ima višeslojnu ulogu i značaj u bosanskohercegovačkom društvu – kao biblioteka, arhiv, muzej i naučno-istraživački centar.

Tokom posjete gosti su obišli novootvoreni „Muzej knjige“ u kojem je prikazan dio rukopisne, arhivske i štampane građe, te izdvojeni raritetni muzejski predmeti koji imaju za cilj predstaviti posjetiocima odnos ovdašnjeg čovjeka prema knjizi, njen historijski put nastanka, umnožavanja, korištenja i čuvanja na prostoru Bosne i Hercegovine. Osim toga, gostima je u Muzeju predstavljena i digitalna Gazi Husrev-begova biblioteka putem koje je omogućeno pretraživanje značajnog dijela blaga kojeg ova institucija u svojim fondovima stoljećima baštini. Nakon muzeja delegacija je obišla Odjeljenja za konzervaciju i restauraciju, depo štampanih knjiga i Arhiva Islamske zajednice, te na kraju depo rukopisa.

Dr. Nedžad Grabus izrazio je zahvalnost za ukazano gostoprimstvo, a u svome obraćanju kazao je da nerijetko šutke prolazimo pored naših značajnih ustanova i institucija kao što je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu koja čuva naše polumilenijsko pamćenje.