OBILJEŽENA 484. GODIŠNJICA RADA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

OBILJEŽENA 484. GODIŠNJICA RADA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

U petak,  15.1.2021. godine, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, obilježena je 484. godišnjica rada ove kulturne institucije.

Svečanost je započela odlomkom iz Kur’ana kojeg je proučio mladi hafiz Osman Malkić, svršenik Gazi Husrev-begove medrese.

Nakon uvodne riječi moderatora, Šahsene Đulović, na samom početku obratio se direktor, mr. Osman Lavić, istakavši da je Gazi Husrev-begova biblioteka i u protekloj godini, bez obzira na stanje pandemije koronavirusa Covid-19, nastavila obavljati svoju funkciju, te pružati usluge svojim korisnicima. Osvrnuo se, između ostalog, na prikupljanje bibliotečke građe, posebno rukopisne, odnosno obogaćivanje fondova Biblioteke, koje je i u ovoj godini bilo intezivno.

Nakon obraćanja direktora, predavanje na temu „Zaštita kulturnog naslijeđa u doba Covid-19“, održali su bibliotekarka mr. Ejla Ćurovac, i konzervator Ruhulah Hodžić, uposlenici Biblioteke. Predavanje je tretiralo pitanje očuvanja kulturne baštine, posebno pisanog naslijeđa u vanrednim okolnostima, s posebnim osvrtom na uslove pandemije Covid-19 koja je obilježila 2020. godinu.

U okviru programa dodijeljena je zahvalnica bivšem v.d. direktoru Biblioteke emeritusu prof. dr. Jusufu Ramiću za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke.  Prof. dr. Jusuf Ramić je obnašao funkciju v.d. direktora u periodu 1982–1985. godine. Bio je i dugogodišnji član Savjeta Biblioteke (1975-1985), kao i glavni i odgovorni urednik časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Također, ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini: Abdulahu Hadžijusufoviću, Ibrahimu Kuburi i Amelu Čusti.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, koji je, čestitavši godišnjicu, ukazao na važnu ulogu Gazi Husrev-begove biblioteke u našem društvu.

Otvorena je i izložba „150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin ef. Čauševića“, autora mr.Mehe Manjge.

 

S obzirom na okolnosti pandemije, događaj je bio upriličen u prisustvu manjeg broja zvanica uz direktni online prijenos (YouTube kanal i Facebook stranica Gazi Husrev-begove biblioteke), kao i online prisustvo predstavnika biblioteka koje djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH.