Održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu

Održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu

U petak 8. marta 2024. godine održana je prva, konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu u novom sazivu, kojom je predsjedavao prof. dr. Nedžad Grabus.

Upravni odbor je organ upravljanja odgovoran za poslovanje i rad Gazi Husrev-begove biblioteke. Odbor ima pet članova, od kojih tri imenuje Rijaset IZ u BiH kao osnivač, a dva se biraju iz kolektiva kao predstavnici uposlenika. Članovi Odbora se imenuju na period od četiri godine.

Na održanoj sjednici zvanično je uspostavljen rad Upravnog odbora u novom sazivu, koji čine: prof. dr. Nedžad Grabus (predsjednik), mr. Osman Lavić, Faruk Hašimović, Ruhulah Hodžić i Meho Manjgo.

Prva sjednica Upravnog odbora održana je u proširenom sazivu, pa su joj, pored novoimenovanog direktora Biblioteke mr. Dženana Handžića, prisustvovali i članovi Upravnog odbora u prethodnom sazivu: prof. dr. Hilmo Neimarlija (predsjednik), mr. Dževad Pleh, Nihad Mehmedović, Fatima Tinjak i Ruhulah Hodžić.

Nakon sjednice, održan je i sastanak sa kolektivom Biblioteke. Prisutnima su se riječima zahvalnosti na saradnji i oproštajnim porukama obratili direktor biblioteke u periodu od 2016. do 2024., mr. Osman Lavić i predsjednik Upravnog odbora u prethodnom sazivu, prof. dr. Hilmo Neimarlija. U znak zahvalnosti direktoru Laviću uručen je prigodan ispraćajni dar. Nakon toga priliku da se obrati kolektivu pozdravnim govorom dobio je novoimenovani direktor Handžić.

Zaključno obraćanje pripalo je predsjedniku Upravnog odbora, muftiji sarajevskom, prof. dr. Nedžadu Grabusu koji se zahvalio prethodnom menadžmentu i kolektivu Biblioteke na odgovornom vršenju povjerenih dužnosti, te iskazao očekivanje da će i dalje ostati savjesni nosioci emaneta Gazi Husrev-bega i generacija intelektualaca koji su kroz historiju davali doprinos ovoj našoj najstarijoj kulturnoj ustanovi.