Održana panel-diskusija o temi “Izazovi medicine kroz prizmu islama: transplantacija organa i genetički inžinjering”

Održana panel-diskusija o temi “Izazovi medicine kroz prizmu islama: transplantacija organa i genetički inžinjering”

U organizaciji Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka i Fondacija Academia, a uz podršku Gazi Husrev-begove biblioteke, upriličena je druga po redu panel-diskusija o temi “Izazovi medicine kroz prizmu islama: transplantacija organa i genetički inžinjering”.

Ovom prilikom su, iz različitih naučnih perspektiva, govorili prof. dr. Zijah Rifatbegović, doc. dr. Jasmin Šutković i doc. dr. Senad Ćeman.

Panel-diskusiji je prisustvovalo više od 200 mladih ljekara, studenata i studentica, teologa, ali i pravnika, inžinjera, srednjoškolaca, kao i ljudi iz različitih profesija.

Na početku prisutnima se obratio Adem Nuhović, predsjednik Udruženja studenata medicine u BiH, te iskazao žal zbog tragično preminule mlade doktorice Azre Spahić u nedavnoj saobraćajnoj nesreći, te kazao da je rahmetli Azra bila studentica “čiji su trud, rad i zalaganje primjer na koji se trebamo ugledati”. Doc. dr. Senad Ćeman proučio je hatma-dovu.

Potom, u ime kolektiva Gazi Husrev-begove biblioteke, pozdravnu riječ uputila je Šahsena Đulović, koja je akcentirala važnost ovakvih događaja, te pohvalila mlade ljude na inicijativi i kreativnim idejama.

Panel-diskusiju je otvorilo izlaganje prof. dr. Zijaha Rifatbegovića, vanrednog profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je govorio o samom procesu transplantacije organa, praksi u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i o aspektima koje mladi ljekari mogu promijeniti na bolje.

Potom, doc. dr. Jasmin Šutković, sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, govorio je fenomenu genetičkog inžinjeringa, njegovim prednostima i realnim opasnostima, ali i svom iskustvu rada na tom polju.

Doc. dr. Senad Ćeman, sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, govorio je tome kako islam, tj. šerijatsko pravo, gleda na ova dva postupka, te prezentirao određene uvjete koji se moraju ispuniti kako bi transplantacija organa, te genetički inžinjerning bili u skladu sa principima islama, te načelima šerijata.

Nakon izlaganja, uslijedila je diskusija, gdje su prisutni imali priliku postavljati pitanja, dati komentare, podijeliti svoje osvrte i mišljenje.

Na samom kraju, panelistima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Moderatori programa bili su Umihana Šošić i Harun Spahić.

(Preporod.info/Fotografije: Halid Hakmi)

 

Preuzeto sa : preporod.info